Η γαλλική κυβέρνηση εκτιμά ότι το υδρογόνο μπορεί να αποτελέσει πυλώνα της ενεργειακής μετάβασης και να στηρίξει τις δομές αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ.
Πριν λίγες ημέρες, ο Γάλλος υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Nicolas Hulot, ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την ενσωμάτωση του υδρογόνου, ως λύση για την ενεργειακή μετάβαση του έθνους. Ο Γάλλος υπουργός σκοπεύει να υποστηρίξει την οικιακή βιομηχανία υδρογόνου, την οποία θεωρεί ότι είναι μια από τις πιο προηγμένες στον κόσμο. Το υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση ενέργειας ΑΠΕ, για την παραγωγή καθαρού καυσίμου για τα αυτοκίνητα και για την παραγωγή καθαρού φυσικού αερίου.
Όσον αφορά την αποθήκευση ενέργειας, ο κ. Hulot τόνισε ότι η χρήση του υδρογόνου είναι καλή μόνο, αν προέρχονται από ηλεκτρική ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Πρόσθεσε ακόμα, ότι η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απαιτεί καινοτομία για την αποθήκευση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να επαναχρησιμοποιείται όταν χρειάζεται. «Το εγχείρημα για αποθήκευση επιχειρείται με διάφορα μέσα, όπως οι μπαταρίες αλλά και το υδρογόνο, που προσφέρουν ελπιδοφόρες προοπτικές. Το υδρογόνο είναι η λύση για 100% ανανεώσιμη ενέργεια», προσθέτει ο κ. Hulot.
Οι προαναφερόμενες εξαγγελίες γίνονται λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση από την γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας Engie, πως σκοπεύει να αλλάξει τις δραστηριότητές της, μέχρι το 2050, ώστε να παράγει 100% «καθαρό» βιοαέριο και υδρογόνο.
Η Engie, έχει πουλήσει τις δραστηριότητές της για τα ορυκτά καύσιμα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης. Συγκεκριμένα, το Μάιο του 2017, η Engie συμφώνησε να πουλήσει τις δραστηριότητές της για την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου για 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τον Νοέμβριο του ίδιου έτους πούλησε την επιχείρηση υγροποίησης και εμπορίας φυσικού αερίου στην Total για 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Επίσης, επιδιώκει να επενδύσει σε παραγωγή υδρογόνου σε βιομηχανική κλίμακα σε μέρη όπου η ηλιακή ενέργεια είναι φθηνή. Κατέχει περίπου 70 έργα βιοαερίου παγκοσμίως, εκ των οποίων 40 στη Γαλλία, ενώ οι επενδύσεις στο βιοαέριο εκτιμάται ότι θα φτάσουν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Engie, το βιοαέριο από γεωργικά και άλλα απορρίμματα μπορεί να αυξηθεί από το 1% περίπου της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη Γαλλία στο 10% μέχρι το 2025, 30% έως το 2030 και 100% μέχρι το 2050. Η Γαλλία έχει περίπου 400 έργα βιοαερίου, αλλά χρειάζεται αρκετό διάστημα για να τα εγκρίνει, μέχρι δύο χρόνια, σε σύγκριση με τους έξι μήνες που χρειάζεται σε γειτονικές χώρες, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής των δικτύων της Engie, Didier Holleaux.