Ο κολοσσός του τομέα της διύλισης, TUPRAS, κατέκτησε την πρώτη θέση της λίστας των 500 κορυφαίων βιομηχανικών επιχειρήσεων της Τουρκίας, σύμφωνα με έκθεση του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι πωλήσεις της TUPRAS με βάση την παραγωγή πέρυσι ανήλθαν σε 51,1 δισ. τουρκικές λίρες ($ 14 δισ.).

Η αυτοκινητοβιομηχανία Ford κατέκτησε τη δεύτερη θέση με πωλήσεις επί της παραγωγής της τάξης των 22,7 δισ. τουρκικών λιρών ($ 6,2 δισ.), ακολουθούμενη από την αυτοκινητοβιομηχανία Toyota στην τρίτη θέση με 17,8 δισ. λίρες ($ 4,9 δισ.).

Η έκθεση του Επιμελητηρίου αναφέρει ότι οι συνολικές πωλήσεις βάσει παραγωγής που παρουσίασαν οι βιομηχανικοί κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στη χώρα κατέγραψαν υψηλό 13 ετών και αύξηση 33,2% σε σύγκριση με πέρυσι, ανερχόμενες συνολικά σε 653 δισ. λίρες ($ 178,900 δισ.).

Η ανάπτυξη αυτή αποδίδεται στην άνοδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας, η οποία επηρεάζει καθοριστικά τα έσοδα από εξαγωγές, καθώς και στην αυξανόμενη εγχώρια και ξένη ζήτηση.

Πέρυσι, η ισοτιμία για το αμερικανικό δολάριο κινούταν κατά μέσο όρο στις 3,65 τουρκικές λίρες, έναντι 3,02 τουρκικών λιρών το 2016.

Οι εξαγωγές των 500 εταιρειών που περιλαμβάνονται στη λίστα του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης αυξήθηκαν κατά 17% πέρυσι στα $ 64,5 δισ., αντιπροσωπεύοντας το 42,8% των συνολικών βιομηχανικών εξαγωγών της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, τα χρηματοοικονομικά έξοδα αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 50% των λειτουργικών κερδών των βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Το Επιμελητήριο ανακοινώνει στοιχεία για τις 500 κορυφαίες εταιρείες της Τουρκίας από το 1968.