Κρήτη: Πλήθος Δράσεων στο Πλαίσιο της Εβδομάδας Αειφόρου Ενέργειας και της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Κρήτη: Πλήθος Δράσεων στο Πλαίσιο της Εβδομάδας Αειφόρου Ενέργειας και της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος
energia.gr
Τρι, 5 Ιουνίου 2018 - 09:32

Πλήθος ενημερωτικών και ψυχαγωγικών δράσεων, αφιερωμένες στην αποδοτική χρήση της ενέργειας και στις ανανεώσιμες πηγές, οργανώνονται στο Ηράκλειο στο πλαίσιο της Εβδομάδας Αειφόρου Ενέργειας, αλλά και για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Οι εκδηλώσεις της Εβδομάδας Αειφόρου Ενέργειας, οι οποίες ξεκίνησαν χθες, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας (European Sustainable Energy Week) και όπως ανέφερε ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός: «Πρόκειται για μια σημαντική διοργάνωση, εναρμονισμένη στην πολιτική μας, καθώς η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον στο οποίο πρέπει να προσαρμοστούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα».

Ο δήμος Ηρακλείου, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης ενεργειακής στρατηγικής του, συνεχίζει μεταξύ άλλων τη συνεργασία με φορείς, όπως το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας για την ενεργειακή απόδοση των δημοτικών κτιρίων, καθώς και την προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Επίσης, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη και δεδομένου ότι ένας πολύ μεγάλος καταναλωτής ενέργειας είναι ο οδοφωτισμός, στο δήμο έχει προγραμματισθεί στα 24.000 φωτιστικά σώματα σταδιακά οι παλιές λάμπες να αντικατασταθούν με led, προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση χρημάτων και μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Γιώργο Τερζάκη, το κλειδί βρίσκεται στην εκπαίδευση των παιδιών και για το λόγο αυτό στις εκδηλώσεις συμμετέχουν όλα τα σχολεία του Ηρακλείου καθώς, όπως είπε: «Μαζί με τα παιδιά γνωρίζουμε, καταγράφουμε, αποτυπώνουμε στο μυαλό και στη μνήμη μας όσα μαθαίνουμε και έτσι αλλάζουμε τις συμπεριφορές μας, προς όφελος του περιβάλλοντος».

Στις εκδηλώσεις που θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Παρασκευή περιλαμβάνονται δράσεις ενημέρωσης για θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, έκθεση ηλεκτρικών οχημάτων, προβολή επιλεγμένων ταινιών με περιβαλλοντικό μήνυμα, ντοκιμαντέρ περιβαλλοντικής συνείδησης.

Παράλληλα, σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος από τν δήμο Ηρακλείου με το τμήμα Μελετών και Συντήρησης Πρασίνου και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών-Ρούβα-Γουβών και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, να διοργανώνει βιωματικές δραστηριότητες.

Μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους θα συμμετέχουν σε βιωματικά εργαστήρια που αφορούν στην αναγνώριση φυτών της πόλης, φύτευση καλλωπιστικών φυτών, βιωματικά παιχνίδια για την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, ανακύκλωσης, κατασκευές με φυσικά υλικά, καθώς και θεατρικό διαδραστικό παιχνίδι με θέμα το περιβάλλον και την ενέργεια, ενώ θα υπάρξει και έκθεση εικαστικής δημιουργίας μαθητών νηπιαγωγείων και δημοτικών με θέμα την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Τα Χανιά συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος με εκδηλώσεις στον δημοτικό κήπο της πόλης, όπου υπάρχει η ετήσια έκθεση εικαστικής δημιουργίας μαθητών νηπιαγωγείων και δημοτικών με θέμα την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης για τα στερεά απόβλητα, τη ρύπανση από τα πλαστικά και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον καθώς και για τη λειτουργία του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης Χανίων.

Στο πλαίσιο του εορτασμού θα πραγματοποιηθούν βραβεύσεις σχολείων και εθελοντών για τη συμμετοχή τους σε δεντροφυτεύσεις, καθαρισμούς και γενικότερα σε περιβαλλοντικές δραστηριότητες του Δήμου, ενώ θα απονεμηθούν και τα βραβεία στους διακριθέντες στο διαγωνισμό για το καλύτερο μπαλκόνι και για τον καλύτερο κήπο του Δήμου Χανίων.