Φαραντούρης: Η ΔΕΠΑ Χρωστά στη Gazprom 500 Εκατ. Ευρώ – Γιατί Προτίμησε Ακριβότερο Αέριο και Δεν Παρέλαβε τις Συμβολαιοποιημένες Ποσότητες; (Video)

Φαραντούρης: Η ΔΕΠΑ Χρωστά στη Gazprom 500 Εκατ. Ευρώ – Γιατί Προτίμησε Ακριβότερο Αέριο και Δεν Παρέλαβε τις Συμβολαιοποιημένες Ποσότητες; (Video)
energia.gr
Πεμ, 17 Οκτωβρίου 2024 - 15:14

500 εκατ. ευρώ χρωστά η ΔΕΠΑ στη ρωσική Gazprom, επειδή παραβίασε τη ρήτρα take or pay, όπως τόνισε, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας Νικόλας Φαραντούρης. Διερωτήθηκε, μάλιστα, γιατί η ΔΕΠΑ προτίμησε ακριβότερο φυσικό αέριο αντί να παραλάβει τις συμβολαιοποιημένες ποσότητες

παρ' ότι δεν υπήρχαν ούτε υποχρεωτικοί περιορισμοί από την ΕΕ ούτε διακοπή ροής λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως επισήμανε ο ευρωβουλευτής και ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, η κατάσταση αυτή επικρατεί σε μία συγκυρία κατά την οποία οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά επιβαρύνονται, ως προς την τιμή του ρεύματος, και από τις υψηλές τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου.

 

«Οι υψηλές τιμές ρεύματος οφείλονται εκτός απ' τις στρεβλώσεις στην αγορά που επισημαίνω 4 χρόνια τώρα, στις υψηλές τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου. Η δημόσια ΔΕΠΑ χρωστά 500 εκατ. ευρώ στη ρωσική Gazprom επειδή δεν παρέλαβε συμβολαιοποιημένες ποσότητες παρά την απρόσκοπτη ροή φυσικού αερίου προς τη χώρα μας μέσω του αγωγού Turk Stream» τόνισε ο Νικόλας Φαραντούρης μιλώντας στο STAR Κεντρικής Ελλάδος.

«Επιτέλους κάποιος πρέπει να εξηγήσει γιατί η ΔΕΠΑ προτίμησε ακριβότερο φυσικό αέριο και γιατί δεν παρέλαβε τις συμβολαιοποιημένες ποσότητες παρά το γεγονός ότι ούτε υποχρεωτικοί περιορισμοί είχαν επιβληθεί από την ΕΕ ή από κάποιον άλλον οργανισμό, ούτε η ροή αερίου είχε διακοπεί λόγω του πολέμου. Τελικά ήταν απόφαση της κυβέρνησης να ζημιώσει την εταιρία, την αγορά και τον καταναλωτή ή ήταν απόφαση της ίδιας της εταιρείας να ζημιώσει τον εαυτό της, την αγορά και τον καταναλωτή; Θα επιμείνω μέχρι να πάρω απάντηση» υπογράμμισε ο Ν. Φαραντούρης.