Τη Στενή Σχέση Ενέργειας και Ναυτιλίας Ανέδειξαν τα Ποσειδώνια 2018

Tην Παρασκευή (8/6) έπεσε η αυλαία των «Ποσειδωνίων 2018». Από τα μεσάνυχτα, οι χιλιάδες των εκθετών που συμμετείχαν στη μεγάλη γιορτή της Ναυτιλίας, πακετάρουν, φορτώνουν, αποχαιρετούν και επιστρέφουν. Το «κλείσιμο» της έκθεσης αποδείχτηκε πολύ πιο ενδιαφέρον από το στήσιμο της. Είναι η ώρα που σβήνουν τα δυνατά φώτα, που σταματούν τα κεράσματα και οι συζητήσεις και που η σκέψη τρέχει στα επόμενα «Ποσειδώνια», που θα έλθουν σε δύο χρόνια και που θα είναι και πάλι επιτυχημένα, καθώς η ιδέα που είχαν οι ιδρυτές, πριν από 50 χρόνια, αποδείχτηκε λαμπρή και “to the point”, που λέμε στη ναυτιλιακή γλώσσα. Δεν είναι τόσο τα 60 και πλέον εκατομμύρια ευρώ που αφήνουν τα «Ποσειδώνια» στον εθνικό κορβανά από τα ξενοδοχεία, τις εκδηλώσεις, τις μεταφορές, τα «catering” και τις άλλες δραστηριότητες. Κυρίως είναι η λάμψη, το ενδιαφέρον, η ουσία, η φήμη, που κερδίζει η Ελλάδα το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, κάθε δύο χρόνια

energia.gr
Σαβ, 9 Ιουνίου 2018 - 16:48

 

Και είναι παρήγορο που κάθε φορά όλο και περισσότεροι πολίτες επισκέπτονται την έκθεση και γίνονται κοινωνοί ενός χώρου, στον οποίο η χώρα τους όχι απλώς διακρίνεται αλλά πρωτοπορεί. Την καταιγίδα των νέων τεχνολογιών, την καταιγίδα των εξελίξεων και στη Ναυτιλία, στον κλάδο ο οποίος υιοθετεί τις εξελίξεις γρηγορότερα από κάθε άλλον αποτυπώνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τα Ποσειδώνια, κάτι που έγινε ιδιαίτερα εμφανές εφέτος. Και αυτή είναι η μεγάλη δύναμη των «Ποσειδωνίων». Η αυτόματη προσαρμογή τους στις ραγδαίες αλλαγές, εν όψει της νέας «Βιομηχανικής Επανάστασης», που ήδη εισέβαλε στο πλοίο με τη μορφή της «τεχνητής νοημοσύνης».

Αμερικάνοι, Κορεάτες, Κινέζοι, Ινδοί, Πολωνοί, Νορβηγοί, Ιάπωνες, Ρώσοι που είχαν στήσει τα περίπτερα τους διέθεσαν ένα μεγάλο αριθμό ειδικών, για να ενημερώσουν τον επισκέπτη εφ’ όλων των εξελίξεων. Πρωθυπουργοί, υπουργοί, πρεσβευτές, κρατικοί αξιωματούχοι, εφοπλιστές, δισεκατομμυριούχοι, ιδιοφυείς ναυπηγοί, εφευρέτες συστημάτων περιβαλλοντικής προστασίας (πρωτοστατούν εδώ οι Έλληνες) ήταν έτοιμοι να σε κατατοπίσουν.

Σε αυτόν τον κύκλο ενημέρωσης έπαιξε τον ρόλο του και το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) το οποίο την τελευταία ημέρα των «Ποσειδωνίων», την Παρασκευή 8/6, πραγματοποίησε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σεμινάριο με θέμα «Ενέργεια και Ναυτιλία» (Energy & Shipping). Αυτή ήτο η τέταρτη φορά που το ΙΕΝΕ οργάνωσε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση (αλλά η πρώτη φορά στο πλαίσιο των «Ποσειδωνίων») συγκεντρώνοντας γύρω από το ίδιο τραπέζι ναυτιλιακούς παράγοντες, πλοιοκτήτες, έγκριτους νομικούς και ενεργειακούς εμπειρογνώμονες. Κοινός τόπος να αξιολογηθεί η ολοένα και διευρυνόμενη σχέση μεταξύ ενέργειας και ναυτιλίας με τα Ελληνικά πλοία να μεταφέρουν το 30% των παγκόσμιων πετρελαϊκών φορτίων και το 15% των αντίστοιχων LNG (βλέπε http://www.iene.eu/en/congress/9/4th-international-energy-and-shipping-seminar για το πρόγραμμα της εκδήλωσης).

Εάν κάτι σημαντικό ανέδειξαν τα φετινά «Ποσειδώνια» ήτο ακριβώς η ολοένα και πλέον στενή σχέση που δημιουργείται μεταξύ ενέργειας, τεχνολογίας και ναυτιλίας. Τα «Ποσειδώνια 2018» πέρασαν στην ιστορία, ως η μεγαλύτερη μέχρι την επόμενη διοργάνωση.