Ταυτισμένος με τις θέσεις της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών εμφανίστηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής στο κρίσιμο θέμα της μετάβασης του ναυτιλιακού κλάδου στα νέα καύσιμα μειωμένου θείου από το 2020

Μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι συναντήθηκε πρόσφατα στην πόλη Στσέτσιν της Πολωνίας με ομολόγους του από διάφορες χώρες, σε εκδήλωση για τα 70 χρόνια του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), όπου και συζητήθηκε -παρουσία και του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, Kitack Lim- το θέμα των ναυτιλιακών καυσίμων περιεκτικότητας 0,50% κατά ανώτατο όριο, η διάθεση των οποίων θα αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε εμφατικά την αναγκαιότητα ύπαρξης επάρκειας πετρελαίου με την ανωτέρω περιεκτικότητα, καθώς επίσης και την ανάγκη να διασφαλιστεί η σωστή και ασφαλής χρήση του προϊόντος αυτού για τη λειτουργία των μηχανών των πλοίων. Για την επίτευξη των στόχων αυτών, ο κ. Κουρουμπλής έθεσε ως απαραίτητο όρο τη σωστή προετοιμασία και τη στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός ότι η ομαλή και ποιοτική λειτουργία των μηχανών των πλοίων, σύμφωνα με τους ανωτέρω όρους, ανάγεται στη σφαίρα ευθύνης των βιομηχανιών και όχι των εφοπλιστών.

Επισημαίνεται ότι πριν από λίγες ημέρες, στα Ποσειδώνια, σε συνέντευξη Τύπου παρουσία του κ. Κουρουμπλή, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, υπογράμμισε την ευθύνη των πετρελαϊκών εταιρειών και των κατασκευαστών μηχανών για την ομαλή και με ασφάλεια προσαρμογή της ναυτιλίας στα νέα καύσιμα.

Ο κ. Κουρουμπλής συνηγόρησε, επίσης, υπέρ της υιοθέτησης της στρατηγικής του ΙΜΟ για μείωση των εναέριων εκπομπών κατά 50% μέχρι το 2050. Επιπροσθέτως, τόνισε ότι η εξειδίκευση των βραχυπρόθεσμων, των μεσοπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων μέτρων, η εφαρμογή των οποίων θα πρέπει να ξεκινήσει μετά το 2023, θα πρέπει να εξασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό στον ναυτιλιακό κλάδο. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, ανέφερε ότι την επόμενη Παρασκευή κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για το μεταφορικό ισοδύναμο. Στο ίδιο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται και διάταξη που προβλέπει την ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο. Να σημειωθεί ακόμη ότι υπεγράφη από τον κ. Κουρουμπλή η σχετική υπουργική απόφαση για το επίδομα σίτισης των σπουδαστών των ΑΕΝ.

(www.naftemporiki.gr, 21/06/2018)