Με το «Vision 2050», η ETIP SNET διατυπώνει μια ξεκάθαρη στρατηγική για μια ολιστική προσέγγιση των μελλοντικών ενεργειακών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, υγρών καυσίμων, θέρμανσης και μεταφορών και αποθήκευσης, με επίκεντρο τα έξυπνα και ισχυρά ηλεκτρικά δίκτυα.
Το «Vision 2050» αποτελεί το όραμα για τη μετεξέλιξη του πανευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος σε ένα χαμηλού άνθρακα, ασφαλές, αξιόπιστο, ευέλικτο, προσβάσιμο, και οικονομικά αποδοτικό σύστημα, το οποίο θα εξυπηρετεί ολόκληρη την κοινωνία και θα ανοίξει το δρόμο για μια πλήρως αποδεσμευμένη από τον άνθρακα κυκλική οικονομία έως το 2050, ενώ ταυτόχρονα θα διατηρήσει και θα διευρύνει το διεθνώς ηγετικό του ρόλο κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης.
Στην εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση του «Vision 2050», ο κ. Χατζηαργυρίου, αφού ευχαρίστησε θερμά τους περισσότερους από 200 εξειδικευμένους επιστήμονες που εργάστηκαν για την εν λόγω έρευνα, δήλωσε: «Με κινητήρια δύναμη τη διατομεακή συνεργασία των αγορών και την ψηφιοποίηση, οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι οι κεντρικοί πρωταγωνιστές σε αυτή τη μετάβαση προς τα ολοκληρωμένα χαμηλού άνθρακα ενεργειακά συστήματα».
Στον πρόλογο της 50σέλιδης έκδοσης «Vision 2050» ο Επίτροπος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.Miguel Arias Canete υπογραμμίζει: «Είμαι πεπεισμένος ότι το Vision 2050 θα υιοθετηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και θα ενθαρρύνει την ETIP SNET να συνεχίσει τις προσπάθειες για έρευνα και ανάπτυξη, συνεισφέροντας την εξειδικευμένη γνώση και επιστημονική της εμπειρία για να γίνει η ενεργειακή μετάβαση από όραμα πραγματικότητα».
Στην παρουσίαση του «Vision 2050» παρευρέθηκαν εκτός από τον Πρόεδρο της ΕΤIP SNET κ. Ν. Χατζηαργυρίου, οι αντιπρόεδροι κ.κ. Konstantin Staschus και Thierry Le Boucher, o κ. Christian Buchel, πρόεδρος του EDSO, ο κ. Haitze Siemens, o οποίος ανέλαβε πρόσφατα επικεφαλής του Unit C2 της DG Energy, και πολλές άλλες σημαντικές προσωπικότητες από την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.
Η ETIP SNET δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη συμμετοχή όλων των φορέων του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας (Διαχειριστών Μεταφοράς & Διανομής, Εταιριών Εξοπλισμού & Τηλεπικοινωνιών, Ερευνητικών Κέντρων και Πανεπιστημίων, Ενώσεων Καταναλωτών, Ρυθμιστικών Αρχών, Εκπροσώπων Κρατών Μελών κ.α.), με στόχο να προωθήσει το όραμα για τα εξελιγμένα Ηλεκτρικά Δίκτυα του μέλλοντος. Η πλατφόρμα αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της ΕΕ για την Ενέργεια και την Τεχνολογία (SET Plan-Strategic Energy Technology).