Κοζάνη: Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Πάρκου από τον Ενεργειακό Συνεταιρισμό Βλάστης

Κοζάνη: Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Πάρκου από τον Ενεργειακό Συνεταιρισμό Βλάστης
του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 29 Ιουνίου 2018 - 08:03

Στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά προσανατολίζεται ο ενεργειακός συνεταιρισμός στη Βλάστη, που ιδρύθηκε πρόσφατα. Ωστόσο, στην πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του συνεταιρισμού εξετάστηκε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και από άλλες πηγές.

Τα μέλη του συνεταιρισμού στοχεύουν να καλύψουν με την παραγόμενη ενέργεια, τις ανάγκες του συνεταιρισμού, ενώ σε δεύτερη φάση θα διαπιστωθεί αν υπάρχει ενδιαφέρον για την μεταπώλησή της. Μιλώντας στο Energia.gr, ο γραμματέας του συνεταιρισμού Ιωάννης Τζιούμαρης τόνισε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την τοπική κοινωνία για το συνεταιρισμό, καθώς ήδη έχουν συγκεντρωθεί στην ενεργειακή κοινότητα 64.000 ευρώ.

Παράλληλα, στο πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο συζητήθηκε το θέμα της παραγωγής ενέργειας από το φυτό της ελαιοκράμβης. Το φυτό αυτό καλλιεργείται στην κεντρική και δυτική Μακεδονία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή βιοντίζελ,. Βέβαια, όπως επεσήμανε ο κ. Τζιούμαρης χρειάζονται αρκετά στρέμματα για την παραγωγή ικανοποιητικής ποσότητας για να καλύψει τις ανάγκες μιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής. Οπότε η επιλογή αυτή περνάει σε δεύτερη μοίρα. Επιπλέον, τα μέλη του συνεταιρισμού δεν αποκλείουν τη δημιουργία στο μέλλον ενός αιολικού πάρκου, παρόλα αυτά επικρατέστερο σενάριο είναι η δημιουργία ενός φωτοβολταικού πάρκου.

Ο κ. Τζιούμαρης σημείωσε, επίσης, πως στο παρελθόν έχει διερευνηθεί η δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα φράγμα που θα συγκεντρώνει μεγάλες ποσότητες νερού, με σκοπό να τροφοδοτεί στη συνέχεια μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Βέβαια, όπως τονίζει ο ίδιος, το έργο είναι κοστοβόρο, αλλά εκτιμά ότι στο μέλλον μέσω της ένταξης σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, θα μπορέσει να γίνει πράξη.

Ενδιαφέρον υπάρχει, βέβαια, από επενδυτές αλλά και από την τοπική αυτοδιοίκηση. Η απουσία όμως χρηματοδότησης αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη τέτοιων έργων και αποτελεί, ίσως, ένα σημαντικό λόγο για την δημιουργία νέων ενεργειακών συνεταιρισμών. Ωστόσο,  ανασταλτικός παράγοντας είναι η γραφειοκρατία.

Πάντως, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σε αρκετές περιφέρειες της Ελλάδος οι κάτοικοι αναζητούν τρόπους εκμετάλλευσης των ΑΠΕ και αξίζει να επισημανθεί πως η χρήση των κλαδεμάτων από αγροτικές εργασίες ή των δασικών υπολειμμάτων για την παραγωγή ενέργειας δεν περνά απαρατήρητη από τα μέλη των ενεργειακών κοινοτήτων που έχουν ιδρυθεί μέχρι στιγμής.  Κυρίως, σε περιοχές που οι δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα απαιτούν ένα φτηνό καύσιμο για θέρμανση, η απουσία δομών  για τη συλλογή και τη μεταφορά τους αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξή  τέτοιων πρωτοβουλιών.