«Πελοπόννησος Ενεργειακή Κοινότητα»: Στο Επίκεντρο η Χρήση ΑΠΕ και η Στήριξη των Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων

«Πελοπόννησος Ενεργειακή Κοινότητα»: Στο Επίκεντρο η Χρήση ΑΠΕ και η Στήριξη των Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων
του Δημήτρη Αβαρλή
Δευ, 2 Ιουλίου 2018 - 08:00

Η ενεργειακή κοινότητα Πελοποννήσου συγκροτήθηκε από την περιφέρεια, στις αρχές του έτους, με σκοπό να εκμεταλλευτεί τις ΑΠΕ για την παραγωγή πιο φθηνής και «πράσινης» ενέργειας και τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Η ενεργειακή κοινότητα προσανατολίζεται στη παραγωγή ενέργειας, μέσω ενός συνδυαστικού συστήματος, που θα λειτουργεί με τη χρήση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Σε πρώτη φάση, όμως, το ενδιαφέρον στρέφεται στη χρήση της αιολικής ενέργειας.

Στην ενεργειακή κοινότητα συμμετέχουν εκτός από την περιφέρεια κάποιοι δήμοι προεξάρχοντος του δήμου Μεγαλόπολης. Συμμετέχουν, επίσης, αναπτυξιακές εταιρίες, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα συμμετέχει το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και άλλοι δήμοι.

Όπως εξηγεί στο Energia.gr ο νομικός σύμβουλος της ενεργειακής κοινότητας, Ηλίας Κοκκίνης  ένα από τα προβλήματα που καλείται να λύσει σε πρώτη φάση η ενεργειακή κοινότητα είναι το θέμα της συνεχούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Υπάρχουν απομακρυσμένες περιοχές της Πελοποννήσου που είτε είναι ορεινές είτε παραλιακές, οι οποίες λόγω του απαρχαιωμένου δικτύου δεν έχουν συνεχές ρεύμα.  Άρα, αποτελεί στόχο οι περιοχές αυτές να μπορούν, όταν κόβεται το ρεύμα από το σταθερό δίκτυο, να χρησιμοποιούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Επιπλέον, ο κ. Κοκκίνης τονίζει πως «υπάρχει ο στόχος της κοινωνικής πολιτικής που έχει να κάνει με την καταγραφή ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και την παροχή σε αυτούς πολύ φθηνού ή με μηδαμινή χρέωση ηλεκτρικού ρεύματος. Ουσιαστικά, η ενεργειακή κοινότητα θα λειτουργεί σαν στρατηγικός παίκτης στο σχεδιασμό των ΑΠΕ στην περιοχή και στην κατανομή των ωφελημάτων τους στις κοινωνικές ομάδες».

Επομένως, εκτιμάται πως η χρήση ΑΠΕ θα μειώσει εν ευθέτω χρόνω το κόστος  του ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών. Παράλληλα, η εγκατάσταση «έξυπνων μετρητών» για τον έλεγχο της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος θα οδηγήσει στην περεταίρω μείωση του. Επίσης, ο κ. Κοκκίνης επισημαίνει πως οι πρωτοβουλίες της ενεργειακής κοινότητας θα ενθαρρύνουν και άλλες ενεργειακές ομάδες να αποφασίσουν αντίστοιχες κινήσεις.   

Ακόμα μια πρωτοβουλία της ενεργειακής κοινότητας και ένα από τα σημαντικά πρότζεκτ που αυτή θα αναλάβει το επόμενο διάστημα, είναι τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. «Υπάρχει συμφωνία στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετέχει η περιφέρεια για την προμήθεια συγκεκριμένου αριθμού ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, ενδεχομένως και φορτιστών, που θα κατανεμηθούν στην επικράτεια της περιφέρειας», αναφέρει ο κ. Κοκκίνης. Να σημειωθεί, πως αντίστοιχα παραδείγματα προώθησης της ηλεκτροκίνησης υπάρχουν και σε άλλους δήμους της χώρας.

Τέλος, στην Πελοπόννησο είναι υπό σύσταση και άλλες ενεργειακές κοινότητες, όπως στη Μεσσήνη, αποδεικνύοντας πως υπάρχει μια στροφή σε πανελλαδική κλίμακα προς την ενεργειακή αυτονομία με τη χρήση των ΑΠΕ. Ερώτημα, επίσης, τίθεται σε σχέση με τις πρωτοβουλίες που θα λάβει ο ενεργειακός δήμος Μεγαλόπολης, μετά τις αποφάσεις για την ιδιωτικοποίηση των δύο λιγνιτικών μονάδων.