Η Συγκράτηση των Παγκόσμιων Επενδύσεων στην Ενέργεια το 2017 Υπονομεύει το Στόχο για Ενεργειακή Ασφάλεια, Καθαρό Κλίμα και Αέρα

Η Συγκράτηση των Παγκόσμιων Επενδύσεων στην Ενέργεια το 2017 Υπονομεύει το Στόχο για Ενεργειακή Ασφάλεια, Καθαρό Κλίμα και Αέρα
energia.gr
Πεμ, 26 Ιουλίου 2018 - 16:50

Ελαφρά μείωση κατέγραψαν οι παγκόσμιες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα το περασμένο έτος, σηματοδοτώντας την τρίτη συνεχόμενη ετήσια πτώση τους, εξαιτίας της επιβράδυνσης της επέκτασης του άνθρακα, της υδροηλεκτρικής και της πυρηνικής ενέργειας, που αντιστάθμισε την ανάπτυξη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αναφέρεται σε έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Οι συνολικές επενδύσεις στο αργό πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια μειώθηκαν κατά 2%, στα 1,8 τρισ. δολάρια, ή ποσοστό ύψους 1,9% του παγκόσμιου ΑΕΠ, τονίζεται στην ετήσια έκθεση του οργανισμού

Οι επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας υπερέβησαν τις επενδύσεις που διοχετεύθηκαν στο πετρέλαιο το και αέριο, για δεύτερη φορά, «αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη πορεία προς την ηλεκτροδότηση της παγκόσμιας οικονομίας, εξέλιξη που υποστηρίζεται από τις ισχυρές επενδύσεις στα δίκτυα και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», προστίθεται στην ίδια έκθεση.

Οι επενδύσεις της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου ανέκαμψαν, όμως, ύστερα από τη ραγδαία κάμψη τους που ακολούθησε την κατάρρευση της τιμής του μαύρου χρυσού πριν από λίγα χρόνια.

Επίσης, επιβραδύνθηκε ο ρυθμός της αύξησης των επενδύσεων στον τομέα της ενεργειακής αποδοτικότητας, ενώ οι συνολικές επενδύσεις στις ΑΠΕ μειώθηκαν κατά 7%, ενώ αναμένεται περαιτέρω υποχώρησή τους κατά το τρέχον έτος. Στην έκθεση υποστηρίζεται ότι η επιβράδυνση των επενδύσεων σε δραστηριότητες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι ανησυχητική, υπό την έννοια της κλιματικής αλλαγής, επειδή καταγράφεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι επενδύσεις σε νέες πυρηνικές τεχνολογίες πραγματοποιούν "βουτιά" και βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους της τελευταίας πενταετίας.

«Αυτό θα μπορούσε να απειλήσει την επέκταση της καθαρής ενέργειας που απαιτείται για να επιτευχθούν οι στόχοι για την ενεργειακή ασφάλεια, το κλίμα και τον καθαρό αέρα. Ενώ χρειαζόμαστε μια ταχεία άνοδο των επενδύσεων αυτών, είναι απογοητευτικό να διαπιστώνουμε ότι μπορεί να υποχωρήσουν φέτος», δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού, Φατίχ Μπιρόλ.

Η έκθεση δείχνει επίσης πως οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες επενδύουν ολοένα περισσότερο σε πετρελαιούχο σχιστόλιθο και άλλους τύπους μαύρου χρυσού που αξιοποιούνται μέσω της υδρορρηγμάτωσης.