Ενεργειακή Πολιορκία του Κρεμλίνου -Κίεβο και Ουάσιγκτον Δεσμεύονται να Αντιταχθούν στον Nord Stream 2

Ενεργειακή Πολιορκία του Κρεμλίνου -Κίεβο και Ουάσιγκτον Δεσμεύονται να Αντιταχθούν στον Nord Stream 2
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 26 Ιουλίου 2018 - 19:12

Η «μάχη», για να αποτραπεί η κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου, Nord Stream 2, συνεχίστηκε, χθες, καθώς ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Poroshenko δήλωσε ότι η συμμαχία της χώρας του με τις ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί το σχέδιο, με το οποίο το Κρεμλίνο σχεδιάζει να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν ο κ. Poroshenko με το νέο υφυπουργό Ενεργειακών Πόρων των ΗΠΑ, Francis Fannon, συμφώνησαν πως πρέπει να εντείνουν τη στρατηγική συνεργασία τους για την ενέργεια, αποκάλυψε το γραφείο της ουκρανικής προεδρίας

Αξιωματούχοι της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, επισήμαναν ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως θα πρέπει να συντονίσουν τις προσπάθειές τους προς την κατεύθυνση της ανάληψης πρακτικών μέτρων, που θα αποτρέψουν την κατασκευή του αγωγού.

Ο κ. Poroshenko εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τις ΗΠΑ για την αδιάκοπη στήριξη και την πρακτική βοήθεια που προσφέρουν προς την Ουκρανία, στις προσπάθειες που καταβάλει για να διαφοροποιήσει τις πηγές ενεργειακού εφοδιασμού της, να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και να μεταρρυθμίσει τον ενεργειακό τομέα της χώρας του.

«Ο συντονισμός των ενεργειών μας είναι πολύ σημαντικός για την αποτροπής κατασκευής του Nord Stream 2, ως ένα σχέδιο που όχι μόνο απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας και της Ευρώπης, αλλά και διαταράσσει τη γεωπολιτική ασφάλεια. Επικροτώ την απολύτως σαφή και συνεπή θέση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και της αμερικανικής κυβέρνησης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

«Στις ΗΠΑ έχουμε ενιαία θέση όσον αφορά στην υποστήριξη της Ουκρανίας», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Fannon.

Ο αγωγός Nord Stream 2 θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην αγορά της ΕΕ, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, ενώ 55 δισ. κυβικά μέτρα αερίου από την Ρωσία, θα διοχετευθεί στην Γερμανία. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, εκτός Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων  της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Δημοκρατίας της Τσεχίας, λαθώς και οι ΗΠΑ αντιτάσσονται στην υλοποίηση του έργου και υποστηρίζουν ότι δεν είναι εμπορικά βιώσιμο, αλλά υποκινείται από πολιτικά κίνητρα με απώτερο στόχο να διασφαλίσει τη ρωσική κυριαρχία στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.