Άλλες εξαγωγές ενέργειας των ΗΠΑ δεν στάθηκαν τόσο τυχερές. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) των ΗΠΑ, ο άνθρακας και τα διυλισμένα πετρελαϊκά προϊόντα όπως το ντίζελ και η βενζίνη, θα ενταχθούν στη λίστα των αμερικανικών προϊόντων αξίας 16 εκατ. δολαρίων που αναμένεται να επιβαρυνθούν με δασμό εισαγωγής 25% από τις 23 Αυγούστου.
Γιατί τα αντίποινα της Κίνας εξαιρούν το πετρέλαιο και όχι άλλες πηγές ενέργειας; Πολύ απλά, η Κίνα δεν είναι έτοιμοι να διακινδυνεύσει περαιτέρω την ήδη επισφαλή της θέση στην προσφορά πετρελαίου. Η θέση της στο φυσικό αέριο είναι πολύ πιο σταθερή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαδραματίζουν σχετικά μικρό ρόλο στο συνολικό ισοζύγιο φυσικού αερίου της Κίνας, καθώς η χώρα διασφαλίζει το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών της μέσω αγωγού από τη Ρωσία και την Κεντρική Ασία ή μέσω κορυφαίων παικτών της αγοράς LNG από το Κατάρ και την Αυστραλία. Το αμερικανικό φυσικό αέριο που αποστέλλεται από τη μονάδα Sabine Pass της Cheniere στη Λουιζιάνα και τις εγκαταστάσεις της Dominion Energy, Cove Point στο Μέριλαντ αντιπροσωπεύει μόνο το 6% της συνολικής κατανάλωσης της Κίνας.
Και με μια αγορά φυσικού αερίου που είναι σήμερα υπερκορεσμένη, οι Κινέζοι εισαγωγείς μπορούν να αντικαταστήσουν άμεσα το φυσικό αέριο των ΗΠΑ: το Κατάρ, η Αυστραλία και άλλοι προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου θα χαρούν να αρπάξουν το μερίδιο αγοράς των ΗΠΑ, ένα επιβληθούν δασμοί 25%. Η αξιόπιστη προσφορά πετρελαίου, ωστόσο, δεν είναι τόσο εύκολα διαθέσιμη.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου παγκοσμίως, ένας τίτλος που διεκδίκησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2017. Από τα 13 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που καταναλώνει η χώρα ημερησίως, εισάγει περισσότερα από 9 εκατομμύρια από ξένους παραγωγούς. Αυτή η υπερβολική εξάρτηση από τις εισαγωγές αργού πετρελαίου καθιστά τους κινέζους υπευθύνους για τη χάραξη πολιτικής ιδιαίτερα ευάλωτους σε ενδεχόμενες διαταραχές στην προσφορά πετρελαίου. Το Πεκίνο ορθώς αντιλαμβάνεται ότι ο μόνος τρόπος να ενισχυθεί η ενεργειακή του ασφάλεια είναι μέσω της διαφοροποίησης των προμηθευτών, και γι 'αυτό και οι πλέον πλούσιες σε πετρέλαιο Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει τόσο σημαντικός εμπορικός εταίρος.
Τα κινεζικά διυλιστήρια αύξαναν σταθερά την κατανάλωση αμερικανικού αργού υψηλής ποιότητας, τύπου light sweet, κατά το παρελθόν έτος. Τον Ιούνιο, η Unipec, ο εμπορικός βραχίονας της κινεζικής Sinopec και το μεγαλύτερο διυλιστήριο του κόσμου βάσει όγκου, εισήγαγε πετρέλαιο-ρεκόρ 15 εκατομμυρίων βαρελιών αμερικανικού WTI. Συγκριτικά, η Κίνα εισήγαγε μόλις 4,2 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2017.
Οι σημαντικοί διαχειριστές του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου που αποστέλλεται από τις ακτές του κόλπου του Τέξας, όπως η ConocoPhillips και η EOG Resources, μετά χαράς ανταποκρίνονται. Η Κίνα απορροφά σήμερα το 20% των πωλήσεων αργού πετρελαίου της Αμερικής, ποσοστό που φέρνει το ενεργειακά πεινασμένο κράτος πολύ πιο μπροστά από τον Καναδά ως ο Νο 1 προορισμός των αμερικανικών εξαγωγών.
Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, οι κινεζικές αγορές αργού πετρελαίου ΗΠΑ ανήλθαν κατά μέσον όρο σε 330.000 βαρέλια ημερησίως - περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια το μήνα - ή σχεδόν στο 4% των εισαγωγών της χώρας. Παρόλο που ο αριθμός αυτός μπορεί να φαίνεται μικρός, αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 200 φορές από τα επίπεδα του 2016. Το να τεθεί σε κίνδυνο μια πολλά υποσχόμενη πηγή του κρίσιμου εμπορεύματος σε μια εποχή που η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται θα ήταν ανόητο. Η κινεζική ηγεσία το αντιλαμβάνεται αυτό.
(Forbes/capital.gr)