Θα σταθούμε όμως στο δεύτερο, καθώς το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας διακυβεύει, εκτός των άλλων, την πολυθρύλητη επιδίωξη της «ενεργειακής δημοκρατίας».
Καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ καθυστερεί χαρακτηριστικά όλα αυτά τα χρόνια να προωθήσει το «εμβληματικό» έργο της εγκατάστασης των ψηφιακών (aka έξυπνων) μετρητών (έως το 2030 θα έχει ολοκληρωθεί υποστηρίζει η διοίκηση του Διαχειριστή που έχει βάλει μπροστά για άλλη μια φορά την διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια 7,1 εκατομμυρίων συσκευών) ο Σύνδεσμος των ιδιωτικών εταιριών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) ζητά την άμεση ένταξη όλων των καταναλωτών του ΔΕΔΔΗΕ σε καθεστώς μηνιαίας καταμέτρησης, ενώ καλεί για την ταχεία προώθηση της εγκατάστασης έξυπνων μετρητών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ρευματοκλοπές.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Διαχειριστή φθάνουν σήμερα στο 18% του συνόλου της διακινούμενης ενέργειας στη Χαμηλή Τάση και στο 7,5% στη Μέση Τάση!
Οι προμηθευτές θεωρούν τη ρευματοκλοπή από τα κορυφαία προβλήματα της αγοράς καθώς στις πρόσφατες εκκαθαρίσεις που έγιναν από τον ΔΕΔΔΗΕ για το α’ εξάμηνο του 2022, ο συντελεστής κανονικοποίησης των απωλειών, ασχέτως τεχνικών ή όχι, από 13,54% αυξήθηκε στο 18%.
Αυτό επιβαρύνει με περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ το κόστος για τους καταναλωτές, ετεροχρονισμένα, και ανεβάζουν το συνολικό κόστος από τις απώλειες ηλεκτρικής ενέργειας εγγύς του 1 δισ. ευρώ, από το οποίο ποσό, πάνω από το 50% αντιστοιχεί σε ρευματοκλοπές.
Με βάση αυτά τα δεδομένα ο ΕΣΠΕΝ που συμμετέχει σε σχετική δημόσια διαβούλευση της ΡΑΑΕΥ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:
Στις περιπτώσεις διαπιστωμένης ρευματοκλοπής, οι προμηθευτές και και κατ’ επέκταση οι καταναλωτές, δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται κατά τις Οριστικές Εκκαθαρίσεις της Αγοράς Εξισορρόπησης -μέσω του Συντελεστή Κανονικοποίησης- με το επιπρόσθετο κόστος που αντιστοιχεί στη διαπιστωμένη ενέργεια των ρευματοκλοπών. Μάλιστα σημειώνει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ ανακτά το κόστος των ρευματοκλοπών εις διπλούν, τόσο κατά τις Οριστικές Εκκαθαρίσεις, όσο και κατά την προβλεπόμενη διαδικασία που εφαρμόζεται από τον ΔΕΔΔΗΕ, για την είσπραξη του σχετικού τιμήματος από τους υπόχρεους καταναλωτές.
Ο ΕΣΠΕΝ θεωρεί ότι θα ήταν σαφώς αποτελεσματικότερο και προς όφελος των τελικών καταναλωτών, η ενέργεια που αντιστοιχεί σε διαπιστωμένες ρευματοκλοπές, κατά την Οριστική Εκκαθάριση, να αφαιρείται απευθείας από τη συνολική ενέργεια που καταλογίζεται -μέσω του Συντελεστή Κανονικοποίησης- στους Εκπροσώπους Φορτίου.
Εξηγεί μάλιστα ότι με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται τόσο η εις διπλούν ανάκτηση του κόστους των ρευματοκλοπών, όσο και η μετακύλιση της επισφάλειας στους προμηθευτές και κατ’ επέκταση στους τελικούς καταναλωτές.
Επίσης, τονίζει ο ΕΣΠΕΝ, μελέτη του ACER παραμένει, ήδη από το 2021 μία από τις λίγες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου δεν ανακτάται το κόστος των απωλειών του δικτύου μέσω του Επιτρεπόμενου Εσόδου του Διαχειριστή αλλά μετακυλίεται στο κόστος προμήθειας, με αποτέλεσμα ο Διαχειριστής να μην διαθέτει επαρκές κίνητρο για να περιορίσει τις απώλειες που καταγράφονται!
Ακόμη, Ο ΕΣΠΕΝ κρίνει απαραίτητο να θέσει ο ΔΕΔΔΗΕ σαφές χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την εκπόνηση και την υλοποίηση ενός σχεδίου ανάσχεσης του αυξανόμενου επιπέδου των απωλειών και της σταδιακής απομείωσής τους, κατά τα πρότυπα αντίστοιχων προγραμμάτων που καταρτίζονται από Διαχειριστές δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Μεταξύ άλλων, θέτοντας συγκεκριμένους και χρονικά προσδιορισμένους στόχους που συνδέονται με τις επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάπτυξης του Δικτύου.
Τέλος, ο Σύνδεσμος, θεωρεί εκ τω ων ουκ άνευ και προκειμένου να βελτιωθεί η διαδικασία εντοπισμού των ρευματοκλοπών από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ, να προστεθεί, στο πλαίσιο των στοχευμένων ελέγχων για τον εντοπισμό των ρευματοκλοπών, και μια διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου απενεργοποιημένων παροχών.