Με Επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν Επιχειρεί η Μέρκελ να Απαντήσει στις Κατηγορίες Τραμπ για Εξάρτηση από το Ρωσικό Αέριο

Με Επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν Επιχειρεί η Μέρκελ να Απαντήσει στις Κατηγορίες Τραμπ για Εξάρτηση από το Ρωσικό Αέριο
energia.gr
Πεμ, 23 Αυγούστου 2018 - 09:56

Έχοντας δεχτεί δριμεία κριτική από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ, περί ισχυρότατης εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, μεταβαίνει αυτή την εβδομάδα στο Αζερμπαϊτζάν για να συζητήσει την ανάπτυξη του Νοτίου Διαδρόμου για την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη από την Κασπία. Η επίσκεψη υπογραμμίζει την πρόθεση της Μέρκελ να εξευρεθούν εναλλακτικές πηγές οικονομικά προσιτού φυσικού αερίου, παρά το ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει την ανάπτυξη του αγωγού Nord Stream 2

Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο απευθείας από τη Ρωσία στη Γερμανία, διασχίζοντας υποθαλάσσια τη Βαλτική.

«Έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για την περαιτέρω ανάπτυξη του Νότιου Διαδρόμου», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης στο Reuters, προσθέτοντας ότι «αποτελεί μέρος της στρατηγικής διαφοροποίησης της ΕΕ για τη μεταφορά αερίου από άλλες περιοχές -όχι μόνο από τη Ρωσία- προς την Ευρώπη».

Στο Μπακού, η Μέρκελ θα συζητήσει θέματα ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της υποδομής για τη μεταφορά αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο Γερμανούς αξιωματούχους.

Το Αζερμπαϊτζάν προσδοκά να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, καθώς σχεδιάζει να ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο ενός αγωγού φυσικού αερίου από το γιγάντιο πεδίο Shah Deniz προς την Ευρώπη. Το Shah Deniz II αναμένεται να παράγει 16 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το 2020, εκ των οποίων τα 10 δισ. κυβικά μέτρα θα διοχετεύονται στην Ευρώπη και τα 6 δισ. κυβικά μέτρα σε Τουρκία και Γεωργία.

Σε μεταγενέστερο στάδιο, είναι δυνατό να μεταφέρεται προς την Ευρώπη φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν, το Ιράν και το Ιράκ. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται ως θετικότατη εξέλιξη η κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ Ιράν, Ρωσίας, Καζακστάν, Τουρκμενιστάν και Αζερμπαϊτζάν σχετικά με τον τρόπο διαίρεσης των δυνητικά τεράστιων πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κασπίας Θάλασσας (εδώ).

Ωστόσο, ο Νότιος Διάδρομος -τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι ΗΠΑ- υπονομεύεται από το Nord Stream 2, μια πρωτοβουλία της Gazprom που θα διπλασιάσει την εξαγωγική ικανότητα της Ρωσίας προς την Ευρώπη στα 110 δισ. κυβικά μέτρα αερίου. Παρά τις αμερικανικές αντιδράσεις, το μεγαλύτερο τμήμα της γερμανικής βιομηχανίας χαιρετίζει την ανάπτυξη του Nord Stream 2, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει τις μεγαλύτερες δυνατές ποσότητες φθηνού φυσικού αερίου.

Τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ, ο οποίος πιέζει το Βερολίνο να αγοράσει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, κατηγόρησε τη Γερμανία ότι είναι «αιχμάλωτη» της Ρωσίας εξαιτίας της εξάρτησής της από το ρωσικό ενεργειακό τομέα. Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει το έργο του Nord Stream 2 «τρομακτικό».

Η Γερμανία εισήγαγε το 39% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία της κρατικής αρχής εξωτερικού εμπορίου BAFA.

Η Μέρκελ συζήτησε ενεργειακά ζητήματα κατά τις συνομιλίες που είχε με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε ένα παλάτι έξω από το Βερολίνο το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με το Reuters, η Γερμανίδα καγκελάριος προσπαθεί να μετριάσει τις κριτικές κατά του Nord Stream 2, εξασφαλίζοντας ότι η Ουκρανία δε θα υποστεί μείωση των εσόδων της από τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου.

Η Μέρκελ θα επισκεφθεί, επίσης, τη Γεωργία και την Αρμενία στο πλαίσιο του τριήμερου ταξιδιού της, το οποίο ξεκινά την Πέμπτη, ενώ το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η επίσημη συνάντησή της με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev.