Αυτή τη διαδρομή πρόκειται να κάνει το «Venta Maersk», το πρώτο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που διαπλέει τη Βόρεια Θάλασσα – αναμένεται να διευκολυνθεί από το λιώσιμο των πάγων στην περιοχή. Το πλοίο ανήκει στη ναυτιλιακή Maersk Line, τη μεγαλύτερη εταιρεία πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σε παγκόσμια κλίμακα. Ξεκίνησε από το Βλαδιβοστόκ προ ολίγων ημερών και θα φθάσει στην Αγία Πετρούπολη στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Βέβαια, προς το παρόν, εκτέλεση αυτής της διαδρομής έχει πολύ υψηλότερο κόστος από αυτήν μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι θα πρέπει κάθε εμπορικό πλοίο να το συνοδεύει και ένα παγοθραυστικό. Επίσης, σε αυτήν την διαδρομή μπορούν να κινηθούν μικρότερα πλοία σε σύγκριση με το Σουέζ. Υπάρχει, όμως, κι ένα πλεονέκτημα. Το ταξίδι στον Αρκτικό Κύκλο διαρκεί μία ή και δύο εβδομάδες λιγότερο αναλόγως του τελικού προορισμού.
Φαινόμενο του θερμοκηπίου
Πώς έγινε, όμως, εφικτό το ταξίδι του «Venta Maersk» των 42.000 τόνων με 3.600 κοντέινερ κατεψυγμένων ψαριών; Η Maersk χρησιμοποίησε την τεχνολογία για πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σε θάλασσες με πάγους, όπως είναι η Βαλτική. Επίσης, η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου ήταν ανησυχητικά υψηλή στον Αρκτικό Κύκλο. Σε ορισμένες περιοχές για πρώτη φορά στην ιστορία ξεπέρασε τους 30 βαθμούς Κελσίου, επισημαίνει ο Independent. Προς το παρόν, η Maersk θέλει να συλλέξει πληροφορίες από αυτό το ταξίδι, ώστε να διαπιστώσει αν μπορεί υπάρχει μια εναλλακτική ως προς το Σουέζ διαδρομή. Στελέχη της εταιρείας προέβλεπαν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια μέχρι να είναι εκμεταλλεύσιμος εμπορικά ο δίαυλος της Βόρειας Θάλασσας. Βεβαίως, έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία για τη Ρωσία και την Κίνα. Τον Ιούλιο, η Novatek, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία φυσικού αερίου στη Ρωσία, έστειλε το πρώτο στην ιστορία φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου με ειδικό τάνκερ, μέσω Βόρειας Θάλασσας, στην Κίνα. Ο ιδρυτής της Novatek, Λεονίντ Μίκχελσον, έκανε λόγο για νέα εποχή στα εμπορικά ταξίδια. Τέλος, και η κινεζική Cosco χρησιμοποιεί τη Βόρεια Θάλασσα για μεταφορά αεροστροβίλων και άλλων βαρέων εξαρτημάτων, κάνοντας αισθητή την παρουσία της στην περιοχή.
(«Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)