Σε Διανομή Κερδών Πενήντα - Πενήντα για το Φυσικό Αέριο στην Κύπρο Αποβλέπει η Τουρκία

Σε Διανομή Κερδών Πενήντα - Πενήντα για το Φυσικό Αέριο στην Κύπρο Αποβλέπει η Τουρκία
energia.gr
Τετ, 5 Σεπτεμβρίου 2018 - 08:27

Η σύστασις ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει στους Τουρκοκύπριους να συμμετέχουν επί ίσοις όροις στα κέρδη από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ είναι αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως την Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ, δήλωσε ξεκάθαρα ότι αυτός είναι ο «πυρήνας» του θέματος με την ΑΟΖ, το οποίο θα απασχολήσει εντόνως το επόμενο διάστημα την επικαιρότητα λόγω της ελεύσεως του ερευνητικού σκάφους της αμερικανικής ExxonMobil.

Η Τουρκία θέλει οι Τουρκοκύπριοι -και κατά συνέπειαν η Άγκυρα- να βάλoυν χέρι στα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και βεβαίως να συμμετάσχουν «επί ίσοις όροις» στη λήψη όλων των αποφάσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Τσαβούσογλου δεν έκρυψε τις επιθετικές διαθέσεις της χώρας του, προειδοποιώντας την κυπριακή κυβέρνηση να μην κάνει «ανεύθυνα βήματα διότι εάν πιστεύει ότι έχει κάτι να χάσει, κάνει λάθος». Οι εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου γίνονται, όπως ο ίδιος υπεστήριξε, για να εξασφαλισθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Έφθασε δε στο σημείο να απειλήσει ανοικτά και τους ενεργειακούς κολοσσούς που συνεργάζονται με τους Ελληνοκυπρίους ότι πρέπει «να επανεξετάσουν τους υπολογισμούς κόστους - κέρδους για να επαναξιολογήσουν την κατάσταση». Ανεφέρθη, επίσης, σε πιθανές μελλοντικές έρευνες στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία έχει και εκεί λόγο, καθώς δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί υφαλοκρηπίδα.

Τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας απορρέουν, κατά τον Τσαβούσογλου, από το έωλο επιχείρημα ότι η χώρα του έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία, όπως υπεστήριξε, έχει καταχωρήσει τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της στον ΟΗΕ, εν αντιθέσει προς τις άλλες χώρες. Τις απείλησε να μην τολμήσουν να προχωρήσουν σε «άκυρες» διμερείς συμφωνίες, «μονομερή βήματα» και «μαξιμαλιστικά σχέδια» που θα έχουν οποιαδήποτε νομική επίπτωση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας. Κάλεσε δε όλα τα μέρη να «στηρίξουν» την προσπάθεια για δίκαιη και ειρηνική επίλυση του θέματος, εννοώντας προφανώς ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή. Έφθασε δε στο σημείο να δηλώσει ότι οι διεξαγόμενες έρευνες (εντός της κυπριακής ΑΟΖ) γίνονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. «Υπό αυτή την έννοια, η Τουρκία σύντομα θα ξεκινήσει τις δικές της δραστηριότητες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις περιοχές που διαθέτει στη θαλάσσια δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα», προσέθεσε ο Τσαβούσογλου.

Τέλος, ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε λανθασμένη τη σύνδεση του Κυπριακού με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και επέρριψε την ευθύνη για το ναυάγιο στις περυσινές διαπραγματεύσεις μόνο στην ελληνοκυπριακή πλευρά, με τον ισχυρισμό ότι δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου, τόνισε ότι «οι απειλές από όποιον και αν προέρχονται είναι μια ένδειξη αδυναμίας». Η Κυπριακή Δημοκρατία, προσέθεσε, δεν πρόκειται να ενεργεί ούτε μέσω απειλών, ούτε μέσω μεγαλόστομων δηλώσεων ή κινήσεων εντυπωσιασμού.