Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η Qatar Petroleum, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο βρίσκεται σε συνομιλίες με τις γερμανικές επιχειρήσεις ενέργειας Uniper και RWE για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ακτές της Βαλτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, η Γερμανία προσδοκά να μειώσει αφενός τη χρήση του άνθρακα, αφετέρου την εξάρτηση της από το εισαγόμενο ρωσικό φυσικό αέριο.
Από την πλευρά της, η RWE, ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας της Γερμανίας, δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την εταιρεία Qatar Petroleum αφορούσαν ενδεχόμενες παραδόσεις φυσικού αερίου στη Γερμανία, όχι για συμμετοχή της στην κατασκευή τερματικού σταθμό ΥΦΑ στις γερμανικές ακτές. Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος ευρωπαίος καταναλωτής ενέργειας, εγκατέλειψε πριν από αρκετά χρόνια το σχέδιο κατασκευής τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ενώ αντίθετα, μεγάλες επιχειρήσεις συμμετείχαν σε ξένα έργα, συμπεριλαμβανομένου του τερματικού σταθμού Gate του Ρότερνταμ.
Μιλώντας την Παρασκευή σε επιχειρηματικό φόρουμ στο Βερολίνο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες ενεργειακής συνεργασίας με το Κατάρ. «Ο τομέας της ενέργειας, κατά τη γνώμη μου, εξακολουθεί να έχει σημαντικές δυνατότητες για την επέκταση των οικονομικών μας σχέσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα, σημείωσε πως «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εργάζεται για την ανάπτυξη υποδομών ΥΦΑ στη Γερμανία». Ένα τερματικός σταθμός εισαγωγής LNG θα έδινε στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης τη δυνατότητα εναλλακτικού εφοδιασμού φυσικού αερίου. Από την άλλη πλευρά, το Κατάρ, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ΥΦΑ στον κόσμο, σχεδιάζει να επεκτείνει τη δυναμικότητα παραγωγής του ΥΦΑ, κάνοντας εξαγωγές και σε άλλες χώρες.
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, έκλεισε η συμφωνία για τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο πρόγραμμα τερματικού σταθμού FSRU της Αλεξανδρούπολης. Ο πλωτός τερματικός σταθμός επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, αναμένεται να τροφοδοτήσει με νέες ποσότητες φυσικού αερίου τόσο την ελληνική όσο και την περιφερειακή αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η σημασία του συγκεκριμένου έργου άλλωστε επισημάνθηκε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού, κ. Γιώργου Σταθάκη με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και του Ισραήλ, την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί το market test, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί στο τέλος του χρόνου, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 το έργο θα είναι πλήρως λειτουργικό.