Η Petrobras, η ημιδημόσια εταιρεία πετρελαίου της Βραζιλίας σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή της από τα υφιστάμενα επίπεδα των 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών, ημερησίως, σε περίπου 2,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2019, ενώ σκοπεύει να μειώσει το καθαρό χρέος της κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της εταιρείας, Rafael Grisolia δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να γίνουν μεταρρυθμίσεις για την ανάκτηση της δυναμικής μας: "Αν κοιτάξετε τους άμεσους ανταγωνιστές μας και τους συναγωνιστές  μας, όπως είναι η Chevron, η Exxon και η BP, είναι φανερό ότι πρέπει να αναζητήσουμε μια νέα πολιτική για την κεφαλαιακή μας διάρθρωση’’.

Προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα, η εταιρεία αναπτύσσει γραμμές δράσης για την αύξηση της παραγωγής ακατέργαστου πετρελαίου. Τα 2,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2018, μειώνονται σε σύγκριση με τις συνολικές παραγωγικές δυνατότητες της Νοτίου Αμερικής.

Η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας της, θα επέτρεπε στη Petrobras να μειώσει, σταδιακά, το υπέρογκο χρέος της, που εγγίζει τα 69 δισ. δολάρια. Η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου διευκόλυνε την πραγματοποίηση ορισμένων πληρωμών, παρά το γεγονός ότι δεν πέτυχε τον στόχο της για πωλήσεις 21 δισ. δολαρίων τη διετία 2017-18.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι μόλις επιτευχθούν οι στόχοι για την αναδιάρθρωση του χρέους, η Petrobras μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να υποδεχτεί ξένες επενδύσεις προκειμένου να διευκολύνει τις εξαγωγές της που θα προκύψουν από την αύξηση της παραγωγικής ικανότητάς της.

Μία από τις στρατηγικές που σχεδιάζει να ακολουθήσει η εταιρεία, μόλις καταφέρει να σταθεροποιηθεί, είναι η επένδυση σε τερματικούς σταθμούς στο εξωτερικό, για την παραλαβή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Αυτό θα βοηθούσε τη Βραζιλία να εξάγει περισσότερο από το ενεργειακό προϊόν στο μέλλον.