Πλήρης Αποτυχία των Ευρωπαϊκών Κυρώσεων Εναντίον της Μόσχας Λίγο πριν την Τελική Ευθεία

Πλήρης Αποτυχία των Ευρωπαϊκών Κυρώσεων Εναντίον της Μόσχας Λίγο πριν την Τελική Ευθεία
της Μύρνας Νικολαΐδου
Τετ, 15 Ιανουαρίου 2025 - 08:00

Μπορεί ΕΕ και ΗΠΑ  να κάνουν την ύστατη προσπάθεια για να δώσουν κάποιο ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στην Ουκρανία εν όψει των επικείμενων  ειρηνευτικών συνομιλιών, ωστόσο στην πραγματικότητα από την Δύση δεν έχουν επωφεληθεί μόνο οι Ουκρανοί αλλά και οι Ρώσοι! Και αυτό παρά τις πολυδιαφημισμένες ευρωπαϊκές κυρώσεις και την εχθρική προς την Ρωσία, νέα Κομισιόν. Συγκεκριμένα, το Κρεμλίνο κέρδισε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023 σε φόρους από εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δραστηριοποιούνταν και μερικές φορές εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Αυτό προκύπτει 

 

από έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από τις B4 Ukraine and Squeezing Putin, δύο ΜΚΟ και το Kyiv School of Economics Institute.

Οι ξένες εταιρείες στη Ρωσία συνεισφέρουν σημαντικά στο πόλεμο του Κρεμλίνου, καθώς συνεχίζουν να πωλούν μη εγκεκριμένα προϊόντα όπως τρόφιμα, καπνό και ρούχα. Το συνολικό ποσό αυξάνεται στα 21,2 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2023, λαμβάνοντας υπόψη εταιρείες από χώρες που είναι υπέρ της Ουκρανίας ή υποστηρικτές του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας. H αμερικάνικη Philip Morris είναι η μεγαλύτερη ξένη πηγή εισοδήματος  στη Ρωσία. Το KSEI υπολόγισε ότι ο παραγωγός των Marlboro είχε έσοδα σχεδόν 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023. Η εταιρεία πλήρωσε 208 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους, από 144 εκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο έτος. Από τις 1.600 εταιρείες που τέθηκαν υπό έρευνα, περισσότερες από 900 προέρχονται  από χώρες της G7 που όλες υποστηρίζουν την Ουκρανία πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά.  «Οι 930 εταιρείες της G7 και της ΕΕ ήταν οι κορυφαίοι φορολογούμενοι στα κέρδη στη Ρωσία, με 16 από τους 20 κορυφαίους συνεισφέροντες να προέρχονται από αυτά τα έθνη», αναφέρει η έκθεση.

Μόνο στην ΕΕ, η έκθεση αριθμεί τουλάχιστον 827 επιχειρήσεις. Συνολικά, «παρήγαγαν έσοδα 81,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (79 δισεκατομμύρια ευρώ), μειωμένα από 111,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, αλλά οι εισφορές φόρου επί των κερδών τους παρέμειναν σταθερές στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια», λέει η έκθεση, με τίτλο «Εταιρικοί παράγοντες του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία».Η οικογένεια Mulliez της Γαλλίας παραμένει επίσης πολύ εκτεθειμένη στη Ρωσία. Τα ακίνητα λιανικής της Leroy Merlin και η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Auchan κατατάσσονται ως το Νο. 3 και το Νο. 7 με βάση τα έσοδα ρωσικής προέλευσης το 2023. Ένας εκπρόσωπος του Leroy Merlin επεσήμανε ότι η εταιρεία χαρτοφυλακίου ADEO είχε μεταβιβάσει την ιδιοκτησία του ρωσικού υποκαταστήματός της στην τοπική διαχείριση από τα τέλη του 2023. Το top 20 περιλαμβάνει επίσης ομίλους τροφίμων όπως η Nestlé, η Mars και η Pepsi, μαζί με τους γερμανικούς λιανοπωλητές Metro και Globus.

Την αναποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων στη  Ρωσία αποδεικνύουν και οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Μόσχα, που το 2024 έσπασαν όλα τα  ρεκόρ. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Guardian, παρά τις προσπάθειες της ΕΕ να απεμπλακεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα που χρηματοδοτούν τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, το 2024 οι εισαγωγές LNG από τη Ρωσία ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, καθώς οι Αμερικανοί εταίροι πωλούν πολύ ακριβά την ενέργεια στην Ευρώπη, πρακτική που αναμένεται να συνεχίσει με ακόμη μεγαλύτερη μάλιστα ορμή και ο Τραμπ. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Rystad Energy, πλοία που μεταφέρουν 17,8 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου ρωσικού αερίου ελλιμενίστηκαν σε ευρωπαϊκά λιμάνια το 2024, κατά περισσότερο από 2 εκατομμύρια τόνους σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο Jan-Eric Fähnrich, αναλυτής φυσικού αερίου στη Rystad Energy, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι οι ροές LNG δεν ήταν μόνο σε άνοδο αλλά «σε επίπεδα ρεκόρ».Το 2024, η Ευρώπη εισήγαγε 49,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών και άλλα 24,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε ψυχρή υγρή μορφή στα πλοία, σύμφωνα με τον Fähnrich. Μέρος του LNG θα έχει μεταπωληθεί σε άλλες χώρες, πρόσθεσε.

Το πιο εντυπωσιακό όμως που δείχνει ακριβώς το μέγεθος της απαξίωσης της ΕΕ είναι ότι η Μόσχα φέρεται να επιδιώκει ειρηνευτικές συνομιλίες  μόνο με την Ουάσιγκτων, αποκλείοντας την Ευρώπη. Ο Νικολάι Πατρούσεφ, ένας εκ των συμβούλων του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι μόνο η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εμπλακούν σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για μια διευθέτηση στο μέτωπο της Ουκρανίας. «Πιστεύω ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία πρέπει να διεξαχθούν μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς τη συμμετοχή άλλων δυτικών χωρών. Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε με το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Πατρούσεφ στην εφημερίδα Komsomolskaya Pravda, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Αυτό σημαίνει εν ολίγοις ότι η πολιτική των κυρώσεων που υιοθέτησε η ΕΕ από την αρχή του πολέμου όχι μόνο δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά οδήγησαν στην πλήρη διάρρηξη των σχέσεών Βρυξελλών-Μόσχας. Ενώ πράγματι με την έλευση του Τραμπ στον Λευκό Οίκο υπάρχει πιθανότατα η επιθυμία της Μόσχας να γίνει πραγματικότητα. Καθώς ούτε ο εκλεγμένος Αμερικανός Πρόεδρος έχει κρύψει την...αγάπη του για τις Βρυξέλλες. Οι τελευταίες ωστόσο έχουν αναγάγει το ουκρανικό μέτωπο σε απόλυτη προτεραιότητα, όπως φαίνεται άλλωστε από την στελέχωση της νέας Κομισιόν, τα ηνία της εξωτερικής πολιτικής της οποίας κρατάει η «πολεμοχαρής» και αντιρωσόφιλη Κάγια Κάλας.