Η απειλή του υπουργού πετρελαίου του Ιράν, Bijan Namdar Zanganeh, ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση του ΟPEC που θα βλάπτει, δυνητικά, την Ισλαμική Δημοκρατία, δεν θα έχει αντίκτυπο στον εφοδιασμό πετρελαίου και θα αγνοηθεί από τους παραγωγούς που είναι σε θέση να τονώσουν την παγκόσμια παραγωγή μαύρου χρυσού, όπως συνέβη και το 2011, ισχυρίζεται ο στρατηγικός αναλυτής της αγοράς πετρελαίου, του Bloomberg, Julian Lee

Ο κ. Zanganeh έχει δίκιο να υποστηρίζει ότι η κοινή υπουργική επιτροπή παρακολούθησης, του Οργανισμού, η οποία θα συναντηθεί την Κυριακή στην Αλγερία, δεν έχει καμία εξουσία για να λαμβάνει αποφάσεις που θα αποφέρουν μια νέα συμφωνία για τις ποσοστώσεις στην παραγωγή πετρελαίου. Σκοπός του είναι να επιβλέπει την εφαρμογή μιας υφιστάμενης συμφωνίας, που είχε υπογραφεί το 2016, με μια ομάδα χωρών εκτός ΟPEC και η οποία προέβλεπε τη μείωση της προσφοράς κατά περίπου 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, προκειμένου να μειωθούν τα πλεονάζοντα αποθέματα πετρελαίου.

Έως τον Ιούνιο του 2018, η παραγωγή του διεθνούς καρτέλ είχε μειωθεί περισσότερο από ό, τι είχε προβλεφθεί και η συμφωνία τροποποιήθηκε όταν οι υπουργοί πετρελαίου συναντήθηκαν στη Βιέννη, τον ίδιο μήνα. Σύμφωνα με τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, οι υπουργοί αποφάσισαν να ευθυγραμμίσουν τη συνολική παραγωγή του Οργανισμού με το επίπεδο που συμφωνήθηκε το 2016, προσθέτοντας περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως στα συνολικά αποθέματα. Ωστόσο, σύμφωνα με την ερμηνεία του Ιράν, η συμφωνία δεν προέβλεπε την ανάληψη συνολικής δράσης, αλλά ότι κάθε χώρα να προσαρμόσει τη δική της παραγωγή στον επιμέρους στόχο της, αποδίδοντας μικρότερη αύξηση. Η διαφορά είναι σημαντική, καταλήγει ο αναλυτή του Bloomberg.