Η Gastrade Δημοσίευσε τις Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την Κατασκευή και Προμήθεια με Αέριο του FSRU Αλεξανδρούπολης

Η Gastrade Δημοσίευσε τις Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την Κατασκευή και Προμήθεια με Αέριο του FSRU Αλεξανδρούπολης
energia.gr
Δευ, 24 Σεπτεμβρίου 2018 - 16:38

Συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι προετοιμασίες της Gastrade για τη δημιουργία του πλωτού σταθμού υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, καθώς την Παρασκευή 21/9, η εταιρεία δημοσίευσε τις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μελέτη, κατασκευή και εγκατάσταση του έργου, αλλά και για την προμήθειά του με φυσικό αέριο

Η διορία υποβολής ενδιαφέροντος, για αμφότερες της περιπτώσεις, λήγει στις 25 Οκτωβρίου. Η Gastrade θα αξιολογήσει τις εταιρείες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, ώστε, όσες πληρούν τα οικονομοτεχνικά κριτήρια να αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στη δεύτερη φάση της διαδικασίας και στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Ο ανάδοχος θα προκύψει από τη δεύτερη φάση, με κριτήριο την οικονομική προσφορά που θα κατατεθεί. 

Αναφορικά με την πρόσκληση για την προμήθεια του καυσίμου, οι εταιρείες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και θα προκριθούν στο επόμενο στάδιο, θα κληθούν, ακολούθως, να υποβάλουν τις λύσεις που προτείνυν, σε τεχνικό επίπεδο, καθώς και τα σχόλιά τους για τους όρους προμήθειας. 

Υπό αυτό το πρίσμα, η Gastrade θα καθορίσει την καλύτερη δυνατή τεχνική λύση για την εφαρμογή του συμβολαίου προμήθειας, καθώς και τους δεσμευτικούς όρους για τον προμηθευτή. Με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να υποβάλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές, στο πλαίσιο της τεχνικής λύσης στην οποία θα έχει καταλήξει η Gastrade. 

Η δημοσίευση των προκλήσεων συμβαίνει σε μία χρονική συγκυρία όπου βρίσκεται στην τελική ευθεία η έναρξη του market test για τη δέσμευση χωρητικότητας από ενδιαφερόμενους επενδυτές, καθώς αναμένεται, άμεσα, η έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών από τη ΡΑΕ, η οποία είναι απαραίτητη για τη διενέργειά του. 

Επίσης, από τις επαφές που έχει κάνει η Gastrade με την Βulgarian Εnergy Ηolding (BEH), υπάρχει η εκτίμηση πως τον επόμενο μήνα θα οριστικοποιηθεί η είσοδος της βουλγαρικής εταιρείας ως μέτοχος, με ποσοστό 20% στο FSRU. 

Συνεχίζονται, ταυτόχρονα, οι επαφές της Gastrade με σημαντικές διεθνείς επιχειρήσεις του τομέα, για τον πέμπτο εταίρο - ο τέταρτος είναι η ΔΕΠΑ- που θα μετέχει ως μέτοχος στο έργο.