Το πρακτορείο, επικαλούμενο τρεις καλά ενημερωμένες πηγές, χαρακτηρίζει την προσπάθεια αυτή ως μια αιφνιδιαστική εισβολή στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας.
Οι εν λόγω πηγές δήλωσαν ότι η Shell διαπραγματεύεται με την κρατική Gazprom Neft, ώστε να διασφαλίσει μερίδιο στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων Tazovskiy στην περιοχή Γιαμάλ που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Η Shell αρνήθηκε να σχολιάσει τις εν λόγω πληροφορίες, ενώ η Gazprom Neft δεν ανταποκρίθηκε, όταν το Reuters της ζήτησε να σχολιάσει τις πληροφορίες.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Gazprom Neft, το έργο αφορά την εκμετάλλευση κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν το 1962, τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 438 εκατ. τόνους πετρελαίου (3,2 δισ. βαρέλια) και 186 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Δεν πρόκειται για ένα μεγάλο κοίτασμα, καθώς η μέγιστη παραγωγή που μπορεί να επιτευχθεί ετησίως είναι 2 εκατ. τόνοι πετρελαίου, οι οποίοι αντιστοιχούν μόνο στο 3% της τρέχουσας παραγωγής της Gazprom Neft.
Ωστόσο, αν οι διαπραγματεύσεις ευοδωθούν, θα σημάνουν μια στροφή της Shell προς νέες επενδύσεις στη Ρωσία, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως και στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το 2014, λόγω του ρόλου της στην κρίση της Ουκρανίας. Από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, πολλές δυτικές εταιρείες ανέστειλα ή διέκοψαν την συμμετοχή τους σε νέα έργα, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στις υπάρχουσες επενδύσεις τους.
Οι μεγάλες δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες, περιλαμβανομένου και του αμερικανικού γίγαντα ExxonMobil, σχεδίαζαν να συμμετάσχουν σε νέα έργα στη Ρωσία πριν την επιβολή των κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Μία από τις τρεις πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters δήλωσε ότι η Shell ενδιαφέρεται να αποκτήσει το 50% του έργου εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στο Tazovskiy και να κλείσει την συμφωνία έως το τέλος του έτους.
«Για τη Gazprom Neft είναι μια ευκαιρία να πάρει γρήγορα χρήματα, ενώ για τη Shell είναι μια ευκαιρία να αποκτήσει πρόσβαση σε φθηνά αποθέματα», δήλωσε η πηγή που τήρησε την ανωνυμία της.
Η Gazprom Neft και η Shell είναι εταίροι στο έργο Salym Petroleum στη δυτική Σιβηρία, όπου παράγονται 120.000 βαρέλια ημερησίως.
Η Shell ανέστειλε τη συμμετοχή της σε διάφορα έργα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλλε η Δύση στην Μόσχα. Η Gazprom Neft βρίσκεται στον κατάλογο των εταιρειών στις οποίες έχουν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι δυνατότητες της να βρει κεφάλαια στο εξωτερικό.
Ωστόσο, δεν περιλαμβάνεται στον Ειδικά Καθορισμένο Εθνικό Κατάλογο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος απαγορεύει σε οντότητες των ΗΠΑ να συνεργάζονται επιχειρηματικά με οποιαδήποτε εταιρεία αναφέρεται στον εν λόγω κατάλογο.
Σύμφωνα με κάποιες ξεχωριστές κυρώσεις, στις αμερικανικές εταιρείες απαγορεύεται να συνδράμουν τη Gazprom Neft -όπως και άλλες ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες- στην εκμετάλλευση των υπεράκτιων κοιτασμάτων παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στην Αρκτική και σε εξορύξεις σε βαθέα ύδατα.
Η Gazprom Neft σχεδιάζει να ξεκινήσει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων Tazovsky το 2021, παράγοντας περίπου 2 εκατ. τόνους ετησίως.
Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων Tazovskiy αφορά την παραγωγή πετρελαίου σε παράλια και συνεπώς αναμένεται να μην εμπίπτει στις κυρώσεις που αφορούν την εκμετάλλευση σχιστολιθικών κοιτασμάτων ή κοιτασμάτων σε βαθέα ύδατα.