Οι Αναπτυσσόμενες Χώρες στο ‘Τιμόνι’ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Οι Αναπτυσσόμενες Χώρες στο ‘Τιμόνι’ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
της Χρ. Μήτση
Πεμ, 27 Σεπτεμβρίου 2018 - 09:17

Οι αναδυόμενες αγορές αναμένεται τον επόμενο χρόνο να ξεπεράσουν τις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες στην παραγωγική ισχύ των αιολικών και ηλιακών τους μονάδων, εκτιμά ο διεθνής οργανισμός αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody's.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με το διεθνή οίκο, οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι το κόστος του εξοπλισμού μειώνεται, όσο και στο ότι η αγορά ενέργειας πλησιάζει στο ανώτατο σημείο της ζήτησης άνθρακα.

Ενώ οι ανεπτυγμένες χώρες κατέχουν από καιρό τα ηνία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, οι αναδυόμενες οικονομίες είναι πολύ κοντά στο να τις ξεπεράσουν, καθώς η αθροιστική εγκατεστημένη ισχύς αιολικής και ηλιακής ενέργειας των χωρών αυτών αναμένεται να ανέλθει σε 307GW και 272GW - 51% και 53% αντίστοιχα της παγκόσμιας ισχύος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Moody's.

Η Κίνα κατέχει το μερίδιο του λέοντος σε αυτή την ‘έκρηξη’ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο, η Μέση Ανατολή και οι χώρες της βόρειας Αφρικής έχουν προγραμματίσει να εγκαταστήσουν 14GW ηλιακών μονάδων έως το τέλος του 2018, αυξάνοντας κατά επτά φορές την εγκατεστημένη ισχύ που διέθεταν το 2015. Η κεντρική και νότια Αμερική αναμένεται επίσης να φτάσουν τα 14GW, σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερη ισχύ από αυτή που διέθεταν το 2015, ενώ η Ινδία είναι έτοιμη να ‘αγγίξει’ τα 28GW, αυξάνοντας κατά σχεδόν έξι φορές την εγκατεστημένη ηλιακή ισχύ της.

«Όλοι γνωρίζουν ότι το κόστος εγκατάστασης ηλιακής και αιολικής ενέργειας έχει μειωθεί, αλλά πρόσφατα παρατηρούμε εξαιρετικά χαμηλά τιμές σε μέρη όπως το Μεξικό, η Χιλή, η Ινδία και το Αμπού Ντάμπι», δήλωσε στους Financial Times ο Swami Venkataraman, ανώτερος αντιπρόεδρος της υπηρεσίας επενδυτών της Moody's.

«Αυτή η πτώση του κόστους αλλάζει σίγουρα τον υπολογισμό των κυβερνήσεων (σ.σ. των αναδυόμενων αγορών), επιτρέποντάς τους να αξιοποιήσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πολύ πιο επιθετικά», πρόσθεσε.

Ένας άλλος παράγοντας που ενισχύει την ανάπτυξη των ΑΠΕ στις αναδυόμενες οικονομίες είναι το γεγονός ότι η παγκόσμια αγορά ενέργειας έχει μπει σε ‘τροχιά’ προς το ανώτατο όριο της ζήτησης άνθρακα. Το 2013, η Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης (EIA) των ΗΠΑ προέβλεπε ότι η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα θα αυξηθεί κατά 39% μέχρι το 2040. Πλέον αναμένει αύξηση μόλις κατά 1%.

Η ελκυστικότητα της αιολικής και ηλιακής ενέργειας οφείλεται κυρίως στις τεχνολογικές εξελίξεις που μειώνουν το κόστος και εκμηδενίζουν την ανάγκη για επιδοτήσεις.

«Πολλές βασικές αγορές έφθασαν πρόσφατα σε ένα σημείο καμπής όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν καταστεί η φθηνότερη μορφή παραγωγής ενέργειας, μια δυναμική που προβλέπουμε ότι θα εξαπλωθεί σχεδόν σε κάθε χώρα που μελετάμε μέχρι το 2020», ανέφερε πρόσφατη έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley.

«Η τιμή των ηλιακών πάνελ μειώθηκε κατά 50% σε λιγότερο από δύο χρόνια. Το συνολικό κόστος για την αιολική ενέργεια σε χώρες με ευνοϊκές συνθήκες ανέμου είναι τόσο χαμηλό που μπορεί να αντιστοιχεί στο μισό ή και το ένα τρίτο αυτού των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που τροφοδοτούνται με άνθρακα ή φυσικό αέριο, ενώ η παραγωγή των αιολικών μονάδων αναμένεται να αυξάνεται εκθετικά καθώς το μήκος των λεπίδων των ανεμογεννητριών εξακολουθεί να αυξάνεται», προσθέτει η τράπεζα.

Η δημοτικότητα της ηλιακής ενέργειας στις αναδυόμενες αγορές αναπτύσσεται ταχύτερα από αυτή της αιολικής. Η Moody’s εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2019, οι αναδυόμενες αγορές θα φιλοξενούν 353GW ηλιακής ισχύος - αύξηση 2,6 φορές σε σχέση με τα επίπεδα του 2015. Αντίστοιχα, οι χώρες αυτές αναμένεται να διαθέτουν, ως το τέλος του 2019 περίπου 349GW αιολικής ισχύος, 1,5 φορές υψηλότερη σε σύγκριση με το 2015.

Το κόστος αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες, ένα εμπόδιο που δυσχεραίνει την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επίσης μειώνεται ραγδαία, με όλους τους στόχους που έχουν διατυπωθεί για το 2020 να έχουν ήδη επιτευχθεί μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, δήλωσε ο κ. Venkataraman.

Η φθηνότερη αποθήκευση αναμένεται όχι μόνο ότι θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων διακοπτόμενης παραγωγής των αιολικών και ηλιακών μονάδων, αλλά ότι, επίσης, θα συμβάλλει στη μείωση της τιμής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθιστώντας τα προσιτά στη μαζική αγορά μέσα σε λίγα χρόνια, πρόσθεσε ο κ. Venkataraman.