Η Παγκόσμια Τράπεζα Επενδύει $1 Δισ. σε Συστήματα Αποθήκευσης με Μπαταρίες

Η Παγκόσμια Τράπεζα Επενδύει $1 Δισ. σε Συστήματα Αποθήκευσης με Μπαταρίες
energia.gr
Πεμ, 27 Σεπτεμβρίου 2018 - 13:18

Η Παγκόσμια Τράπεζα επένδυσε ένα δισ. δολάρια σε νέο πρόγραμμα για την επιτάχυνση των επενδύσεων στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες στις αναπτυσσόμενες και μεσαίου εισοδήματος χώρες, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρός της, Jim Yong Kim.

Μιλώντας στο φετινό Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Φόρουμ στη Νέα Υόρκη, ο κ. Kim δήλωσε ότι το πρόγραμμα επιδιώκει να βοηθήσει τις χώρες αυτές:

  • να αυξήσουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ειδικά της αιολικής και ηλιακής,
  • να βελτιώσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια και
  • να διευρύνουν την πρόσβασή τους στην ηλεκτρική ενέργεια.

«Για τις αναπτυσσόμενες χώρες, αυτό μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα», πρόσθεσε. «Η αποθήκευση με μπαταρίες μπορεί να βοηθήσει τις χώρες να περάσουν στην επόμενη γενιά τεχνολογίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, να διευρύνουν την ενεργειακή πρόσβαση και να θέσουν τις βάσεις για πολύ πιο καθαρά και σταθερότερα ενεργειακά συστήματα».

Ενώ ο όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας διαθέτει ένα δισ. δολάρια από ίδια κεφάλαια για το νέο πρόγραμμα, θα συγκεντρώσει επιπλέον ένα δισ. δολάρια μέσω του Λογαριασμού Καθαρής Τεχνολογίας του Ταμείου Επενδύσεων για το Κλίμα.

Το Ταμείο Επενδύσεων για το Κλίμα, το οποίο ιδρύθηκε το 2008, αποτελεί μία από τις πρώτες παγκόσμιες προσπάθειες για επενδύσεις βάσει ενός χρηματοδοτικού εργαλείου αποκλειστικά αφιερωμένου στο κλίμα.

Το πρόγραμμα της Παγκόσμιας Τράπεζας αναμένεται να συγκεντρώσει επιπλέον τρία δισ. δολάρια από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους και επενδυτές.

«Οι μπαταρίες είναι ζωτικής σημασίας για την απανθρακοποίηση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως. Επιτρέπουν την αποθήκευση αιολικής και ηλιακής ενέργειας και την αξιοποίησή τους τη στιγμή που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη προκειμένου οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε καθαρή, οικονομικά προσιτή ενέργεια όλο το εικοσιτετράωρο», δήλωσε ο Kim.

«Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες αγορές για τα συστήματα αποθήκευσης με μπαταρίες στις χώρες με υψηλό αιολικό και ηλιακό δυναμικό, αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας και πληθυσμό που ζει ακόμα χωρίς αξιόπιστο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε.