Καμπανάκι Κινδύνου για Γενικευμένη Οικονομική Ύφεση στην Γερμανία από μια Κλιμάκωση του Εμπορικού Πολέμου

Καμπανάκι Κινδύνου για Γενικευμένη Οικονομική Ύφεση στην Γερμανία από μια Κλιμάκωση του Εμπορικού Πολέμου
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 27 Σεπτεμβρίου 2018 - 15:38

Ενδεχόμενη κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ύφεση στη Γερμανία και ευρύτερα στην Ευρώπη, ανέφεραν σε έκθεσή τους, τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας. Η απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, θα κόστιζε την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και θα έπληττε την παραγωγικότητα και την ευημερία της χώρας

"Τα αντίποινα από την Ε.Ε. θα μετρίαζαν, πιθανώς, την οικονομική ύφεση στην ΕΕ και τα προκαλούσαν μεγάλη ύφεση στις ΗΠΑ", τονίζουν τα ινστιτούτα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προειδοποιήσει πως θα ανταποδώσει το πλήγμα εάν ο κ. Τραμπ επιβάλλει περαιτέρω δασμούς στα αυτοκίνητα, ενώ οι δύο πλευρές συζητούν για το πώς θα μπορούσαν να μειώσουν τους διμερείς εμπορικούς φραγμούς.

Η έκθεση των γερμανικών ινστιτούτων αναφέρει ότι μπροστά στο ενδεχόμενο μιας γεωγραφικής εξάπλωσης των εμπορικών δασμών από την  πλευρά της Ουάσιγκτον, η Γερμανία και η υπόλοιπη Ευρώπη θα κινδυνεύσουν με το ξέσπασμα γενικευμένης ύφεσης.

Ακόμη, υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη το 2018, στο 1,7% έναντι των αρχικών για 2,2%. Επισημαίνουν, επίσης, ως παράγοντα επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών στην Γερμανία, τις νομισματικές κρίσεις σε Τουρκία και Αργεντινή καθώς και την πιθανότητα να υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία.