Η τιμή της ποικιλίας Brent, που θεωρείται διεθνές benchmark, έχει αυξηθεί κατά 22% από τις αρχές του έτους. Αν αγοράζεις, όμως καταβάλλοντας λίρες Τουρκίες, τότε πληρώνεις διπλάσιο τίμημα, ενώ αν αγοράζεις με ρουπίες Ινδίας, καλείσαι να καταβάλεις επιπλέον κόστος ύψους 39% - η πρόσθετη επιβάρυνση ανέρχεται σε 34% αν πληρώνεις σε ρουπίες Ινδονησίας.
Η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος αγοραστής πετερελαίου στον πλανήτη εξετάζει, ήδη, το ενδεχόμενο να μειώσει, προσωρινά τις εισαγωγές αργού πετρελαίου, ενώ η Βραζιλία και η Μαλαισία έχουν αποφασίσει να επιδοτήσουν τα καύσιμα. Οι κεντρικές τράπεζες των περισσοτέρων αναδυόμενων αγορών αύξησαν τα επιτόκια, σε μία προσπάθεια να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.
Στη Νότιο Αφρική, όπου οι τιμές των καυσίμων κινούνται σε ιστορικά υψηλά, η κεντρική τράπεζα εξέπεμψε σήμα κινδύνου, την προηγούμενη εβδομάδα.
Η κατάσταση επιδεινώνεται στις αναδυόμενες αγορές, ανα αναλογιστεί κανείς πως, χώρες όπως είναι η Τουρκία, η Ινδία, οι Φιλιππίνες και η Νότιος Αφρική καλύπτουν, σε συντρπτικό ποσοστό, τις πετρελαϊκές ανάγκες τους, με εισαγωγές.
Το υψηλότερο κόστος επιφέρει ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις και διογκωμένα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών που, με τη σειρά τους, ασκούν ολοένα μεγαλύτερη πίεση στις ισοτιμίες των εθνικών νομισμάτων. Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύλος από τον οποίο δεν μπορούν να διαφύγουν εύκολα.
Αν είναι κάποιος που παρακολουθεί εναγωνίως τη διελκυστίνδα μετάθεση ευθυνών, ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και στον ΟPEC, ΑΥΤΌς ΕΊΝΑΙ ο αναδυόμενος κόσμος. Αυτόν «κατακλέβουν», κατά την έκφραση του Αμερικανού προέδρου, με τις αέναες αντιπαραθέσεις τους.