Fatih Birol: Αισιόδοξος ότι η Αιολική Ενέργεια θα Αναλάβει τα Ηνία στην Παραγωγή Ηλεκτρισμού της Ε.Ε. Πριν από το 2030

Fatih Birol: Αισιόδοξος ότι η Αιολική Ενέργεια θα Αναλάβει τα Ηνία στην Παραγωγή Ηλεκτρισμού της Ε.Ε. Πριν από το 2030
energia.gr
Παρ, 28 Σεπτεμβρίου 2018 - 17:17

Η αιολική ενέργεια αναμένεται να καταστεί η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ε.Ε., πολύ πριν από το 2030, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), κ. Fatih Birol, μιλώντας στην παγκόσμια διάσκεψη κορυφής για τον άνεμο

Ο κ. Birol, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΙΕΑ, η αιολική θα αναλάβει τα ηνία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Ένωσης, το 2027.

Η αναβάθμιση επί τα βελτίω των προβλέψεων του οργανισμού, βασίζονται στον πρόσφατα συμφωνηθέντα στόχο της Ε.Ε. για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με χρονικό ορίζοντα το έτος 2030.

O επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι: «Ο άνεμος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα. Σήμερα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 5% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά το δυναμικό του είναι κατά πολύ υψηλότερο. Με τη συνεχιζόμενη μείωση του κόστους και τις κατάλληλες κυβερνητικές πολιτικές, η αιολική ενέργεια θα μπορούσε να καταστεί η κορυφαία πηγή, σε παγκόσμιο επίπεδο, στις αμέσως επόμενες δεκαετίες».

Ειδικότερα, αναμένει, ο ίδιος, πως, όχι μόνο ο άνεμος θα αντιπροσωπεύει πάνω από το 30% της ευρωπαϊκής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ενεργειακή πηγή, αλλά και το ότι η συνολική υπεράκτια αιολική χωρητικότητα της Ευρώπης βρίσκεται καθ΄οδόν για να προσεγγίσει τα σχεδόν 200 GW έως το 2040.