Η αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον επεκτείνεται πλέον και στις τιμές ενέργειας με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε αμφισβήτηση βασικές παραδοχές του Προϋπολογισμού του 2019

Ενδεικτική είναι η σύγκριση των τιμών πετρελαίου (τύπου Brent) στην βάση των οποίων είχε συνταχθεί ο Προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους (2018), ήτοι τα 50,2 δολ. το βαρέλι και η τρέχουσα τιμή του που έχει εκτοξευθεί ήδη στα 82 δολ.

Η διαφορά των 32 δολ. αποτελεί μία παρέκκλιση που ξεπερνά το 60% και η οποία χτυπάει τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, προκαλώντας μεγάλες ανατροπές σε πολλά επίπεδα, ενώ συνολικά επηρεάζει αρνητικά την διαμόρφωση του ρυθμού αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας και κατά συνέπεια του ΑΕΠ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η τάση θα συνεχίσει στον ορατό ορίζοντα να είναι ανοδική, παρά το γεγονός ότι η αναταραχή στο διεθνές εμπόριο λόγω των αυξανόμενων μέτρων προστατευτισμού μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, οδηγεί με την σειρά της σε αυξημένες πιέσεις όσο αφορά την πορεία της ζήτησης στα ενεργειακά προϊόντα και τον "μαύρο χρυσό".

Αναλύσεις στον χώρο αυτό συγκλίνουν σε εκτιμήσεις που βλέπουν την τιμή του Βrent στα όρια των 100 δολ/βαρέλι για το επόμενο έτος, αν και οι ίδιες εκτιμήσεις προβλέπουν ότι οι τιμές αυτές δεν θα διατηρηθούν στα επίπεδα αυτά στην συνέχεια. Παράγοντες όπως οι θετικές συνέπειες στα δημόσια οικονομικά των χωρών παραγωγής πετρελαίου από τις υψηλές τιμές του Brent σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές αναταραχές όπως τα μέτρων των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, ενισχύουν τις τάσεις ανόδου των τιμών, παρά τις αντίρροπες πιέσεις από το γεγονός ότι ο εμπορικός πόλεμος και η επέκτασή του ενισχύουν τις εκτιμήσεις για συρρίκνωση των τιμών.

Στην εγχώρια οικονομία οι συνέπειες της ανόδου των τιμών θα γίνουν άμεσα αισθητές με την έναρξη εφοδιασμού πετρελαίου θέρμανσης, καθώς οι τιμές είναι ήδη πολύ υψηλότερα από τον περσινό χειμώνα.

 
Με τις τρέχουσες τιμές η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης προβλέπεται ιδιαίτερα αυξημένη περίπου κατά 20%. Τον περασμένο χειμώνα η διάθεσή του έκλεισε με τιμή  1,08 ενώ τον Οκτώβριο είχε ξεκινήσει από τα 0,95 λεπτά.

Στις 15 Οκτώβρη που θα αρχίσει ο κύκλος διανομής του αναμένεται να είναι πάνω από το 1,10 ευρώ το λίτρο. Οι διαφορές ξεκινούν από την τιμή προμήθειάς του από τα διυλιστήρια οι οποίες από 513 ευρώ πριν ένα χρόνο, σήμερα είναι 696 ευρώ τον τόνο και αυξάνονται από τις συνέπειες των φορολογικών επιβαρύνσεων οι οποίες αποτελούν σχεδόν το 55 % της τελικής του τιμής.

Συνολικά όμως η επιβάρυνση των τιμών του πετρελαίου στην οικονομία αναμένεται να "ακουσθεί" στην ασθμαίνουσα οικονομική δραστηριότητα κυρίως στις μεταφορές, αλλά και στο σύνολο της οικονομίας με επιπτώσεις στην ταχύτερη άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές.    

(από www.capital.gr)