ΙΕΑ: Μεγάλη η Μείωση των Ιρανικών Εξαγωγών Αργού Εν Όψει της Έναρξης των Νέων Αμερικανικών Κυρώσεων

ΙΕΑ: Μεγάλη η Μείωση των Ιρανικών Εξαγωγών Αργού Εν Όψει της Έναρξης των Νέων Αμερικανικών Κυρώσεων
energia.gr
Δευ, 1 Οκτωβρίου 2018 - 08:36

Σημαντική μείωση σημείωσε η παραγωγή του Ιράν τον Αύγουστο, όπως τονίζει ο ΙΕΑ στην τελευταία μηνιαία του έκθεση για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Ειδικότερα, τα επίπεδα παραγωγής αργού στο Ιράν έπεσαν κατά 150 χιλ. βαρέλια την ημέρα, στα 3,63 εκατ. βαρέλια την ημέρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2016, καθώς περισσότεροι αγοραστές αποστασιοποιήθηκαν από την Τεχεράνη πριν ξεκινήσουν οι επικείμενες κυρώσεις των ΗΠΑ

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, οι εξαγωγές αργού της Τεχεράνης μειώθηκαν περισσότερο από την παραγωγή, κατά 280 χιλ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τον Ιούλιο, φτάνοντας συνολικά τα 1,9 βαρέλια την ημέρα, καθώς Κίνα και Ινδία, οι κορυφαίοι αγοραστές ιρανικού αργού, μειώνουν σημαντικά τις αγορές τους, σύμφωνα με τα δεδομένα της εταιρείας παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων, Kpler.

Μέρος της παραγωγής ενδέχεται να μεταφέρθηκε σε χερσαίες δεξαμενές αποθήκευσης αποθεμάτων τον Αύγουστο, σημειώνει ο ΙΕΑ, προσθέτοντας ότι και η NIOC, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία  του Ιράν, πιθανόν να αποθηκεύει ποσότητες πετρελαίου στη θάλασσα, με τρία από τα δεξαμενόπλοιά της να βρίσκονται σήμερα αγκυροβολημένα έξω από το νησί Kharg. Κατά τον τελευταίο γύρο κυρώσεων, εξάλλου, οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από το Ιράν είχαν μειωθεί κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα και σημαντικοί όγκοι, ιδίως συμπυκνωμάτων, είχαν τεθεί σε πλωτή αποθήκη.

Ο Οργανισμός τονίζει, παράλληλα, ότι, μετά το πρόσφατο υψηλό των 2,4 εκατ. βαρελιών την ημέρα τον Απρίλιο / Μάιο, οι ιρανικές εξαγωγές αργού έχουν μειωθεί, με τα φορτία τον Αύγουστο να υποχωρούν σχεδόν κατά 500 χιλ. βαρέλια. Ωστόσο, οι εξαγωγές προς Κορέα και η Γαλλία δεν σημείωσαν πτώση από τον Ιούνιο και μετά, σύμφωνα με την Kpler. Μάλιστα, οι πωλήσεις προς την Ευρώπη στην πραγματικότητα αυξήθηκαν τον Αύγουστο στα 510 χιλ. βαρέλια ημερησίως, ωστόσο ήταν κατά 200 χιλ. βαρέλια ημερησίως χαμηλότερες σε σχέση με τον Μάιο. Από την άλλη, τα φορτία προς την Ασία έπεσαν κατά 500 χιλ. βαρέλια ημερησίως, φτάνοντας τα 1,14 εκατ. βαρέλια τον Αύγουστο. Η Κίνα και η Ινδία, ο νούμερο ένα και ο νούμερο δύο πελάτης του Ιράν, αντίστοιχα, μείωσαν τις αγορές τους τον Αύγουστο κατά 200 χιλ. βαρέλια την ημέρα και 380 χιλ. βαρέλια την ημέρα, αντίστοιχα. Επίσης, ο τελικός προορισμός 100 χιλ. βαρελιών την ημέρα εκ των εξαγωγών ήταν ακόμα άγνωστος κατά τη δημοσίευση της εν λόγω έκθεσης του ΙΕΑ. Αναφορικά με τα συμπυκνώματα, οι εξαγωγές τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 70 χιλ. βαρέλια την ημέρα, αγγίζοντας τα 180 χιλ. βαρέλια την ημέρα.

Εν όψει της προθεσμίας της 4ης Νοεμβρίου, που έχει θέσει η Ουάσινγκτον στους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου να προβούν σε ακύρωση των παραγγελιών τους, ο Οργανισμός αναμένει ότι θα υπάρξει περαιτέρω μετατόπιση των εμπορικών ροών. Οι παραγωγοί πετρελαίου παρόμοιας ποιότητας με αυτή του Ιράν, όπως το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, έχουν αυξήσει την παραγωγή καθώς έχει χαλαρώσει η συμμόρφωση με τη συμφωνία της Βιέννης του Νοεμβρίου του 2016. Εξάλλου, όπως παρατηρεί ο Οργανισμός, ήδη ένας από τους τακτικούς ευρωπαίους πελάτες της NIOC έχει αντικαταστήσει το ιρανικό αργό με ποσότητες από τη Σαουδική Αραβία. Αλλά και στην Ασία, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες εταιρείες διύλισης ζητούν περισσότερο σαουδαραβικό αργό για φόρτωση τον Οκτώβριο. Τέλος, ενώ, όπως αναφέρθηκε, οι ιρανικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 500 χιλ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τα επίπεδα του Μαΐου, για το ίδιο διάστημα οι αποστολές από το Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία αυξήθηκαν κατά 200 χιλ. βαρέλια την ημέρα και 60 χιλ. βαρέλια την ημέρα αντίστοιχα (Αύγουστο έναντι Μαΐου).