Ορισμένες χώρες εξακολουθούν να προσβλέπουν να εξασφαλίσουν μια κάποια εξαίρεση από τις κυρώσεις, όμως ο Αμερικανός πρόεδρος έχει τονίσει ότι, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, αποκλείει οιαδήποτε παρόμοια δυνατότητα. Υπό το αυτό το πρίσμα, οι χώρες που απαρτίζουν το πελατολόγιο της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Τεχεράνης, όπως η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Ινδία, αναζητούν, τώρα, εναλλακτικούς προμηθευτές.
Μιας και οι επιλογές τους είναι περιορισμένες, στρέφονται αναγκαστικά στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, αυξάνουν τις εισαγωγές τους από την Σαουδική Αραβία και παράλληλα, εξακολουθούν να παραμένουν βασικοί πελάτες της Ρωσίας. Επίσης εξετάζουν και άλλες δυνατότητες, όπως παραδείχματος χάριν, οι αγορές από εναλλακτικούς προμηθευτές, όπως είναι η Αυστραλία και η Νορβηγία.
Ενόψει του επόμενου κύματος κυρώσεων που θα επιβληθεί στις 4 Νοεμβρίου και θα πλήξει τον πετρελαϊκό κλάδο του Ιράν, η Νότια Κορέα μηδένισε, το τελευταίο διάστημα, τις εισαγωγές της από το Ιράν. Το μεγαλύτερο διυλιστήριο της ασιατικής χώρας, SK IInnovation Co., έχει, αντιθέτως, αυξήσει τις αγορές πετρελαίου από την Αμερική, σύμφωνα με στέλεχος της εταιρείας.
Τον Ιούλιο εισήγαγε 3,08 εκατ. βαρέλια, ενώ τον Μάρτιο είχε αγοράσει 1,034 εκατ. βαρέλια. Τον Απρίλιο, δηλαδή, ένα μήνα προτού ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επαναφέρει το εμπάργκο κατά του Ιράν, είχε εισάγει 2,08 εκατ. βαρέλια. Εξετάζει, παράλληλα, τη δυνατότητα να εισάγει από την Αυστραλία, αλλά και να αυξήσει τις εισαγωγές της από τη Ρωσία, από την οποία αγοράζει μια ποικιλία εξαιρετικά ελαφρού αργού, υψηλότερης ποιότητας και τιμής.
Με αυτό τον τρόπο, εκτιμούν οι αναλυτές, δηλαδή, εισάγοντας αμερικανικό πετρέλαιο, η Νότια Κορέα, θα βελτιώσει και τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον, εφόσον θα μειωθεί το εμπορικό πλεόνασμαά της με την υπερδύναμη, για το οποίο έχει διαμαρτυρηθεί έντονα ο κ. Τραμπ. Τα διυλιστήρια της Νότιας Κορέας προμηθεύονται, παράλληλα, από χώρες όπως η Αυστραλία, η Νορβηγία και η Σαουδική Αραβία.
Τις τελευταίες μέρες, η Ιαπωνία αποφάσισε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Σεούλ. Οι εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου αντιπροσώπευαν, έως τώρα, το 5% των εισαγωγών αργού της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου. Κύριος προμηθευτής της είναι, όμως, η Σαουδική Αραβία, από την οποία εισάγει περίπου το 40% της πετρελαίου της. Η Σαουδική Αραβία, που έχει κατηγορηθεί, στο παρελθόν, από την Τεχεράνη ότι σπεύδει να επωφεληθεί από τον αποκλεισμό του ιρανικού πετρελαίου, έχει προχωρήσει σε μεταβολή της παραγωγής της, κάτι που παραπέμπει σε διεύρυνση της πελατείας της. Η Saudi Aramco προσφέρει πετρέλαιο υψηλής ποιότητας, γνωστό ως συμπύκνωμα πετρελαίου (Khuff condensate), που, διυλίζεται στις εγχώριες εγκαταστάσεις της. Προκειμένου, μάλιστα, να το προωθήσει για εξαγωγές, το στέλνει σε μονάδες επεξεργασίας που το διασπούν σε πετροχημικά και καύσιμα.
Αλλά και η Ρωσία βαδίζει στα χνάρια των σαουδαράβων και αυξάνει την παραγωγή της, στοχεύοντας σε παραδοσιακούς πελάτες του Ιράν, αλλά και στην αύξηση των εξαγωγών της σε τρίτες, όπως είναι η Ιαπωνία. Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε προ ημερών ότι η Ρωσία ενδέχεται να επαναφέρει την παραγωγή της στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2016, προκειμένου να ανταποκριθεί στην παγκόσμια ζήτηση, αν και δεν παρέλειψε να τονίσει πως το εμπάργκο σε βάρος του Ιράν είναι, «αντιπαραγωγικό» και «λάθος».
Ο πετρελαϊκός κλάδος της Ρωσίας επωφελείται, εσχάτως, καθώς η στροφή ορισμένων χωρών στο ρωσικό αργό συμπίπτει με την πρόσφατη άνοδο του δολαρίου. Καθώς το πετρέλαιο αποτιμάται παγκοσμίως σε όρους αμεριικανικού νομίσματος, τα ταμεία των ρωσικών ομίλων κατακλύζονται από ρευστότητα και οι ίδιες εγράφουν τεράστια κερδοφορία.
Στους υποψήφιους πελάτες της ρωσικής πετρελαϊκής βιομηχανίας περιλαμβάνεται και η Ινδία, μολονότι δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα να της παραχωρηθεί καθεστώς εξαίρεσης από τις επιπτώσεις των κυρώσεων κατά του Ιράν, από την κυβέρνηση Τραμπ. Στις αρχές Σεπτεμβρίου και στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Νέο Δελχί, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα διευκολύνει τις χώρες που αναζητούν εναλλακτικές διαδρομές για την προμήθεια μαύρου χρυσού και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εξαίρεσης της Ινδίας. Παραμένει, όμως, το γεγονός ότι η Ινδία διέκοψε σε μεγάλο βαθμό τις εσαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Είναι ενδεικτικό το μότι, προ ημερών, το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας, Chennai Petroleum, ενέκρινε απόφαση με την οποία διακόπτει, από αυτό τον μήνα, τις εισαγωγές από την Τεχεράνη.