Η Αμερικανική Κυβέρνηση Αναγνωρίζει για Πρώτη Φορά την Υπερθέρμανση του Πλανήτη από τις Εκπομπές CO2

Η Αμερικανική Κυβέρνηση Αναγνωρίζει για Πρώτη Φορά την Υπερθέρμανση του Πλανήτη από τις Εκπομπές CO2
energia.gr
Δευ, 1 Οκτωβρίου 2018 - 19:29

Ο ισχυρισμός του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά μια "πολύ δαπανηρή φάρσα", δεν κατάφερε να πείσει την ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών των Η.Π.Α. Νέα έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας, που υπάγεται στο εν λόγω υπουργείο, αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα του σοβαρού αντίκτυπου των αυξανόμενων επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

"Ο κόσμος θα είναι θερμότερος κατά 3,5 βαθμούς Κελσίου,  κατά μέσο όρο, έως το 2100"

Η έκθεση αξιολογεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αλλαγών στα πρότυπα οικονομίας καυσίμου των οχημάτων και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξει έντονη αύξηση της θερμοκρασίας, ανεξάρτητα από το ποια πρότυπα θα εφαρμόζονται εφεξής.

Στις 500 σελίδες της έκθεσης διαπιστώνεται ότι οι χαλαρότεροι κανόνες οικονομίας καυσίμου των οχημάτων θα επιφέρουν, τελικά, υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ου θα ισοδυναμούν με την κυκλοφορία ακόμη 3 εκατ. οχημάτων.

Συμπεραίνει, πάντως, ότι ο αντίκτυπος από την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας και του επιπέδου της θάλασσας, παγκοσμίως, θα είναι "εξαιρετικά μικρός", σε σύγκριση με τα προηγούμενα σενάρια που διαχέονταν, αναφορικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι εκτιμήσεις της έκθεσης σχετικά με την κατάσταση στην Γη, το έτος 2100, συνάδουν με τις επιστημονικές προβλέψεις και προβλέπουν την αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 76 εκατοστά, καθώς και μια σημαντική όξυνση των ωκεανών.

Σημειωτέον ότι, πέρυσι, οι ΗΠΑ έγιναν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποσυρθεί από τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. 

Τέλος, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα σημειώσουν τριπλάσια αύξηση έως το 2100, αν δεν αναληφθεί άμεση και συντονισμένη διεθνής δράση.

Τα πρώτα εξάμηνα της τελευταίας τετραετίας, απαρτίζουν τις τέσσερις πιο θερμές καταγεγραμμένες περιόδους, Ιανουαρίου-Ιουνίου, αντίστοιχα. Τούτο, αφεαυτού, καταδεικνύει την κλιμάκωση του φαινομένου και τη δημιουργία μιας νέας εποχής για τον πλανήτη.