Ο τομέας της ενέργειας στην Ελλάδα, όπως διαμορφώνεται βάσει των μεταρρυθμίσεων και του νέου θεσμικού πλαισίου, θα προσελκύσει επενδύσεις στη χώρα, εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την ενέργεια, Μάρος Σέφκοβιτς. Κατά την ομιλία του στο 2ο Συνέδριο του Economist για τη Βιωσιμότητα στη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο, ο κ. Σέφκοβιτς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ακούω θετικά σχόλια για τις επενδύσεις στην Ελλάδα», εκφράζοντας παράλληλα, την εκτίμησή του για τις προσπάθειες, την επιμονή και το θάρρος που οδήγησαν, όπως είπε, στο τέλος του προγράμματος οικονομικής στήριξης της χώρας. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έκανε ειδική αναφορά στα πλεονεκτήματα όπως είναι οι πηγές ενέργειας, η γεωγραφική θέση και η ανάπτυξη νέων διασυνδέσεων και στο ρόλο της χώρας για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών της περιοχής

Ειδικότερα, για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής σύμφωνα με την οποία κάθε χώρα θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε τρεις τουλάχιστον πηγές προμήθειας φυσικού αερίου. «Η Ελλάδα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο για την διαμετακόμιση του φυσικού αερίου της Κασπίας, αλλά και με έργα όπως ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός και οι υποδομές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Είναι πολύ σημαντικά έργα για την ασφάλεια εφοδιασμού όχι μόνο της χώρας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή», τόνισε.

Αναφερόμενος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σημείωσε ότι το δυναμικό παραγωγής ενέργειας της χώρας μας είναι πενταπλάσιο από την κατανάλωση, κάτι που σημαίνει ότι ενέργεια από την Ελλάδα μπορεί να φθάσει σε κάθε χώρα της ΕΕ. Έκανε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα Tilos, που αφορά στην κάλυψη του συνόλου σχεδόν των αναγκών της Τήλου σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές που συνδυάζονται με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία) και διαχείρισης της ενέργειας. Πρόκειται όπως είπε για πολύ σημαντικό παράδειγμα για την ανάπτυξη και διαχείριση των μικροδικτύων και πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την τροφοδοσία απομακρυσμένων περιοχών.

Σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή εμπειρία αποδεικνύει ότι η στροφή προς την ‘πράσινη’ ενέργεια μπορεί να συνδυαστεί με την οικονομική ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Όπως είπε, η ανάπτυξη των ΑΠΕ και της ευρωπαϊκής τεχνολογίας στον τομέα έχουν οδηγήσει σε εξοικονόμηση 30 δις. ευρώ ετησίως από τον περιορισμό των εισαγωγών ενέργειας, σε εξαγωγές αξίας 35 δισ. το χρόνο και σε 3,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Τόνισε τέλος ότι οι καταστροφές που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας, αποτελούν μηνύματα από την μητέρα φύση ότι ο χρόνος περνάει και ότι πρέπει να αναληφθεί δράση σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.