Σε νέα μείωση της παραγωγής χάλυβα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα πλεονάσματα, που κινούνται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, θα οδηγηθούν το 2019 οι 33 χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οικονομικές και κοινωνικές εντάσεις

Η δέσμευση για μείωση της παραγωγής αναλήφθηκε στο Παγκόσμιο Φόρουμ για την πλεονάζουσα ικανότητα στον τομέα του χάλυβα, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Παρίσι σε υπουργικό επίπεδο, όπου την Ε.Ε. εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την ανάπτυξη ΓίρκιΚατάινεν και η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ.

Το παγκόσμιο πλεόνασμα στην ικανότητα παραγωγής χάλυβα έφτασε περίπου στα 540 εκατ. μετρικούς τόνους το 2017, μειωμένο σε σχέση με το 2016, ωστόσο παραμένει το δεύτερο υψηλότερο ιστορικά επίπεδο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των τιμών του χάλυβα σε μη βιώσιμα επίπεδα κατά τα τελευταία έτη και είχε αρνητικό αντίκτυπο στον τομέα του χάλυβα, καθώς και στους κλάδους παραγωγής και τις θέσεις εργασίας που συνδέονται με αυτόν.

Το Παγκόσμιο Φόρουμ αποτελεί βασικό μέσο για την καταπολέμηση της επίμονης πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στον τομέα του χάλυβα.

Σε κοινοτικό επίπεδο, τον Μάρτιο του 2016 η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία παρουσίασε μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στη στήριξη της ανταγωνιστικότητας της χαλυβουργίας της Ε.Ε. Η Επιτροπή παρενέβη, μεταξύ άλλων, με μέτρα εμπορικής άμυνας, επιβάλλοντας δασμούς κατά των επιδοτήσεων, ώστε να θωρακίσει τη χαλυβουργία της Ε.Ε. από τις επιπτώσεις του αθέμιτου εμπορίου. Επί του παρόντος εφαρμόζει πρωτοφανή αριθμό μέτρων εμπορικής άμυνας που στοχεύουν στις αθέμιτες εισαγωγές προϊόντων χάλυβα, με συνολικά 53 μέτρα αντιντάμπινγκ και μέτρα κατά των επιδοτήσεων. Επίσης, η Ε.Ε. έχει ενεργοποιήσει όλα τα νομικά και πολιτικά μέσα που έχει στη διάθεσή της για την καταπολέμηση των αδικαιολόγητων μέτρων του άρθρου 232 της σχετικής νομοθεσίας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Κατάινεν, ο οποίος συμπροέδρευσε στην υπουργική διάσκεψη του Παρισιού, το μήνυμα που προέκυψε από το φόρουμ είναι ότι δεν θα επαναλάβουμε τα δαπανηρά λάθη του παρελθόντος. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και τα βαθύτερα αίτιά της, ώστε να αποφύγουμε καταστροφικές κοινωνικές, οικονομικές, εμπορικές και πολιτικές συνέπειες στο μέλλον και με τον τρόπο αυτό να προστατευθούν η ανάπτυξη και η απασχόληση σε μια αποδοτική και βιώσιμη κοινοτική χαλυβουργία» ανέφερε, καλώντας όλα τα μέλη του φόρουμ να εφαρμόζουν με αποφασιστικότητα τις δεσμεύσεις τους.