Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στη χώρα του, τον Καναδά και το Μεξικό και την χαρακτήρισε ως την πιο « σημαντική», στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής

Η νέα Συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (USMCA) θα αντικαταστήσει την NAFTA που είχαν υπογράψει οι τρεις χώρες πριν από περίπου 25 χρόνια, όμως θα πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί από τα κοινοβούλιά τους, πριν τεθεί σε ισχύ.

“Είμαι πολύ ευτυχής που μοιράζομαι με τον αμερικανικό λαό αυτή την ιστορική είδηση για το έθνος μας και για τον κόσμο”, είπε ο Τραμπ, εμφανώς χαρούμενος και ικανοποιημένος, μιλώντας στους δημοσιογράφους στον ροδώνα του Λευκού Οίκου. Ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί να υπογραφεί η συμφωνία στα τέλη Νοεμβρίου, καθώς την πρώτη Δεκεμβρίου λήγει η θητεία του Μεξικανού προέδρου, Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Στην ομιλία του, χαρακτήρισε ως “προνόμιο”, για μια χώρα να διατηρεί εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και υπενθύμισε τη σκληρή στάση του έναντι της Κίνας και τις εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου, τις οποίες κατήγγειλε ως “δόλιες”. Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει υψηλούς τελωνειακούς δασμούς, σχεδόν στα μισά εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα.

Η τακτική αυτή, όπως υποστήριξε ο ίδιος, αποδίδει. “Η Κίνα θέλει να διαπραγματευτούμε αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο", τόνισε. Πρόσθεσε ότι και η Ινδία επιθυμεί να ξεκινήσουν “αμέσως”, εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το αν το Κογκρέσο θα εγκρίνει τη συμφωνία USMCA, ο Τραμπ είπε ότι πιστεύει πως αυτό θα γίνει, αλλά σημείωσε ότι σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε τα πλεονεκτήματα της νέας συμφωνίας για τους Αμερικανούς εργαζόμενους, από τους εργάτες και τους αγρότες μέχρι την αυτοκινητοβιομηχανία. Είπε μάλιστα, ότι θα δημιουργηθούν “χιλιάδες θέσεις εργασίας”, στις ΗΠΑ. Υπενθύμισε όμως, ότι οι δασμοί που έχουν επιβληθεί στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο στο Μεξικό και τον Καναδά θα παραμείνουν σε ισχύ, εκτός και αν οι δύο χώρες συμφωνήσουν στη λύση των ποσοστώσεων, τόνισε.

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, με τον οποίο διατηρούσε τεταμένες σχέσεις το τελευταίο διάστημα, τον χαρακτήρισε “καλό άνθρωπο”. Παραδέχτηκε ότι “υπήρξαν εντάσεις”, μεταξύ τους αλλά “όλα ρυθμίστηκαν γύρω στα μεσάνυχτα, χθες”, όταν επιτεύχθηκε, δηλαδή, η συμφωνία.

Ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Τριντό, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την περασμένη εβδομάδα, επειδή οι Καναδοί, κατά την άποψή του, “μεταχειρίζονταν πολύ άσχημα”, τις ΗΠΑ στον εμπορικό τομέα.

Αργά την Κυριακή, με κοινή ανακοίνωσή τους, ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιχαϊζερ και η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Κρίστια Φρίλαντ  επισήμαναν ότι η συμφωνία «θα ενδυναμώσει τη μεσαία τάξη και θα δημιουργήσει, καλές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, καθώς και νέες ευκαιρίες για τους, σχεδόν ,μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους που αποκαλούν την Βόρεια Αμερική σπίτι τους».

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, εξερχόμενος από το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε αργά το βράδυ της Κυριακής, για να εξεταστούν οι όροι της νέας εμπορικής συμφωνίας, χαιρέτισε αυτό μπου χαρακτήρισε ως «καλή ημέρα για τον Καναδά».

Η κυβέρνηση Τριντό δέχθηκε να χαλαρώσει τις ρυθμίσεις της καναδικής αγοράς γαλακτοκομικών προς όφελος των αμερικανών παραγωγών, με αντάλλαγμα τη διατήρηση του συστήματος διαιτησίας στην επίλυση των εμπορικών διαφορών. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «θα αποζημιώσει τους καναδούς γαλακτοπαραγωγούς για όλες τις απώλειες που συνδέονται», με την νέα συμφωνία, διευκρίνισε καναδός αξιωματούχος.

Η Ουάσινγκτον και η Οτάβα συμφώνησαν, επίσης, ότι η νέα συμφωνία θα περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο για το περιβάλλον, για πρώτη φορά από την θέσπιση της NAFTA το 1994, ενώ διατηρείται η πολύτιμη για τον Τριντό, πολιτισμική εξαίρεση για τον Καναδά.

Αντίθετα, οι βαρείς δασμοί που έχουν επιβληθεί στον καναδικό χάλυβα και το αλουμίνιο από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει να προστατεύσει την αμερικανική σιδηρουργία, διατηρούνται επί του παρόντος, παρά την οργή της Οτάβα.