Από το 2014, όταν η Ρωσσία προσάρτησε την Κριμαία, πολλές δυτικές εταιρείες ανέστειλαν ή διέκοψαν την συμμετοχή τους σε νέα έργα. Οι μεγάλες δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου και του αμερικανικού γίγαντα ExxonMobil, σχεδίαζαν να συμμετάσχουν σε νέα έργα στην Ρωσσία πριν της επιβληθούν οι κυρώσεις αλλά αποσύρθηκαν μετά από ισχυρές πιέσεις της Αμερικανικής κυβέρνησης επί προεδρίας Obama.
Όπως ανέφεραν παράγοντες της Ρωσικής ενεργειακής αγοράς στο energia.gr, η Shell διαπραγματεύεται με την κρατική GazpromNeft, που είναι η τρίτη σε μέγεθος παραγωγός πετρελαίου, ώστε να διασφαλίσει ένα μερίδιο στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων Tazovskiy στην περιοχή Γιαμάλ, που ευρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η Shell αρνήθηκε να σχολιάσει τις εν λόγω πληροφορίες, ενώ η GazpromNeft δεν ανταποκρίθηκε όταν το Reuters της ζήτησε να σχολιάσει τις πληροφορίες. Στην ιστοσελίδα της GazpromNeft αναφέρεται πως το έργο αφορά στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων που ανεκαλύφθησαν το 1962, τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 438 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου (3,2 δισεκατομμύρια βαρέλια) και 186 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Με Ρωσικά δεδομένα δεν πρόκειται για ένα μεγάλο κοίτασμα, καθώς η μεγίστη παραγωγή που μπορεί να επιτευχθεί ετησίως είναι 2 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου (ή 40.000 βαρέλια ημερησίως παραγωγή), οι οποίοι αντιστοιχούν μόνο στο 3% της τρεχούσης παραγωγής της GazpromNeft. Παρ’ όλα αυτά η εκκολαπτόμενη συνεργασία Shell και GazpromNeft είναι ενδεικτική του κλίματος μεγάλης κινητικότητας που επικρατεί πλέον ανάμεσα στις πετρελαϊκές, οι οποίες ενθαρρυμένες από την ανάκαμψη των διεθνών τιμών αργού ψάχνουν εντατικά για νέες ευκαιρίες σε όλη την υδρόγειο.
Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι η Shell ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έχει σημαντική παρουσία στη Ρωσσία, μέσω της ανάπτυξης και συνεκμετάλλευσης, μαζί με την Gazprom, των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, στη νήσο Σαxαλίνη, ένα project που είναι γνωστό ως Sakhalin 2. Πρόκεται για το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο έργο πετρελαϊκής εκμετάλλευσης (integrated oil & gas project) στον κόσμο, η παραγωγή του οποίου ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2009 αρχικά με πετρέλαιο και αργότερα με φυσικό αέριο, το οποίο υγροποιείται και εξάγεται στις διεθνείς αγορές ως LNG.