Τις αδειούχες εταιρείες για τα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, που συνορεύουν με το τεμάχιο 7, αποφάσισε να καλέσει, σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την αδειοδότηση του, ενώ ενέκρινε τα έγγραφα για το διαγωνισμό για τις υποδομές για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου και αποφάσισε την προκήρυξη του σχεδίου για τη θερμομόνωση των οροφών των κτιρίων, συνολικού κόστους 3 εκατ. ευρώ

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, είπε πως αναφορικά με το τεμάχιο 7, για το οποίο υπήρξε ενδιαφέρον για γεωλογικούς λόγους από πλευράς διαφόρων εταιρειών, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το άρθρο του Νόμου 5.6, που επιτρέπει (για γεωλογικούς λόγους) να καλέσουν τους αδειούχους στα συνορεύοντα τεμάχια, εφόσον επιθυμούν να καταθέσουν αιτήσεις. "Αυτή η διαδικασία είναι παρόμοια σε υφή με εκείνη του τρίτου γύρου και θα αφορά ουσιαστικά στους αδειούχους για τα τεμάχια 6, 8, 10, 11". Πρόκειται, κυρίως, για τις ΕΝΙ, ΤΟΤΑL και EXXON.

Σε ερώτηση, γιατί επέλεξε η κυπριακή κυβέρνηση να υιοθετήσει τη λύση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την αδειοδότηση του τεμαχίου 7, από τα γειτονικά τεμάχια και όχι την προκήρυξη ενός νέου γύρου αδειοδότησης, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως για το τεμάχιο 7 υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι γεωλογικοί λόγοι, που αφορούν στην ανακάλυψη του κοιτάσματος "Καλυψώ". Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με πληροφορίες που φέρουν τις TOTAL και EXXON να μην αποκλείουν τη σύσταση κοινοπραξίας για να προχωρήσουν στην απο κοινού εκμετάλλευση, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε πως δεν επιθυμεί να προκαταλάβει το τι θα πράξουν οι εν λόγω εταιρείες.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τα έγγραφα του διαγωνισμού που θα δημοσιευτεί άμεσα και αφορά στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο, με υπολογιζόμενο κεφαλαιουχικό κόστος περίπου 300 εκ. ευρώ. 

Τα έγραφα αφορούν μεταξύ άλλων, στην αγορά πλωτής μονάδας αποϋγροποίησης, την κατασκευή προβλήτα, την κατασκευή αγωγού από την πλωτή μονάδα στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού, και το σύστημα αποθήκευσης. Αναφορικά με την προκήρυξη σχεδίου για θερμομόνωση οροφών υφιστάμενων οικιών ο υπουργός είπε ότι είναι ένα σχέδιο, που αναμένει πολύς κόσμος, και θα προκηρυχθεί την ερχόμενη Δευτέρα, με προϋπολογισμό 3 εκ. ευρώ και θα είναι ανοικτό μέχρι εξάντλησης ποσού. Το σχέδιο προνοεί για τη χρηματοδότηση του 25% των επιλέξιμων δαπανών της κάθε αίτησης, με μέγιστο ποσό χορηγίας τα 1.250 ευρώ.