Στον Τομέα Ηλιακής Ενέργειας της Τουρκίας το 60% της Συνολικής Απασχόλησης στις ΑΠΕ

Περισσότερους από 50 χιλιάδες υπαλλήλους απασχολεί  ο τομέας ηλιακής ενέργειας της Τουρκίας, δηλαδή, αριθμός που αντιστοιχεί στο 60% της συνολικής απασχόλησης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με στοιχεία του Solar Energy Society's για την Τουρκία (GUNDER) που δημοσιεύτηκαν χθες

του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 3 Οκτωβρίου 2018 - 18:42

Η GUNDER μαζί με τους κλαδικούς εταίρους της προετοίμασαν τον Οδικό Χάρτη της Ηλιακής Ενέργειας προκειμένου να αξιολογήσουν την υφιστάμενη, εγκατεστημένη ισχύ σε ηλιακή ενέργεια και να αναλύσουν τους στόχους του τομέα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η υφιστάμενη εγκατεστημένη ισχύς της Τουρκίας στην ηλιακή ενέργεια ανέρχεται σε 4.792 μεγαβάτ. Ο οδικός χάρτης προβλέπει ότι η χωρητικότητα θα αυξηθεί στα 14.000 μεγαβάτ έως το 2023 και στα 38.000 μεγαβάτ έως το 2030.

Όμως, διαπιστώνεται στη μελέτη ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στον τομέα της ηλιακής ενέργειας συνίσταται στη χρηματοδότηση των έργων  και, κατά συνέπεια, οι συστάσεις που διατυπώνονται σε αυτή, υποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξεύρει νέα χρηματοδοτικά μέσα για να υποστηρίξει τις επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια.

Το περασμένο έτος, η Τουρκία κατέλαβε την πέμπτη θέση, παγκοσμίως, έχοντας εγκατεστημένη ισχύ της τάξης των 2.700 μεγαβάτ και την ένατη θέση από πλευράς δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη. Η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας της Τουρκίας δημιούργησε 50.000 θέσεις εργασίας, σε σύγκριση με τους, συνολικώς, 84.000 που απασχολούνται στον τομέα της ενέργειας, όπως έδειξε η μελέτη.

Συνεπώς, χάρη στο ισχυρό δυναμικό της στον τομέα ηλιακής ενέργειας, η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, θα υποστηριχθεί, με βασικό επιταχυντή, την εγχώρια παραγωγή.