Υψηλή Προτεραιότητα της Νορβηγίας η Προστασία των Ωκεανών - Επενδύσει 200 Εκατ. Δολάρια για την Καταπολέμηση της Ρύπανσης από Πλαστικά

Υψηλή Προτεραιότητα της Νορβηγίας η Προστασία των Ωκεανών - Επενδύσει 200 Εκατ. Δολάρια για την Καταπολέμηση της Ρύπανσης από Πλαστικά
energia.gr
Πεμ, 4 Οκτωβρίου 2018 - 15:40

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας δεσμεύτηκε να δαπανήσει 200 ​​εκατομμύρια δολάρια, την επόμενη τετραετία, για την καταπολέμηση της αυξανόμενης ρύπανσης των ωκεανών από τα πλαστικά. Η δέσμευση που ανέλαβε η Νορβηγία και η οποία ανακοινώθηκε στο Φεστιβάλ Παγκόσμιου Πολίτη στην Νέα Υόρκη, αντανακλά τη σημαντική ένταση των προσπαθειών για την αποτροπή ανεπανόρθωτων πληγμάτων στη θαλάσσια ζωή, από την οικονομική ανάπτυξη

Αντικατοπτρίζει, επίσης, τη δυναμική ενός δεύτερου σημαντικού πυλώνα της περιβαλλοντικής πολιτικής για τους ωκεανούς, πέρα από τη θέσπιση περισσότερων προστατευόμενων περιοχών στους Ωκεανούς του πλανήτη.

Οι ωκεανοί πλήττονται, ολοένα  περισσότερο, από τη ρύπανση κάθε λογής προϊόντων, από πλαστικά καλαμάκια μέχρι φιάλες νερού και κατεστραμμένα δίχτυα αλιείας. Ο συντριπτικός όγκος των πλαστικών που παράγονται, απορρίπτεται στο φυσικό περιβάλλον, αντί να ανακυκλώνεται. Περίπου 4,9 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων που έχουν παραχθεί, από τη δεκαετία του 1950, δεν έχουν ανακυκλωθεί ή καεί, με την παραγωγή τους να αναμένεται ότι θα διπλασιαστεί κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Η Νορβηγία είναι σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και διαθέτει σημαντική αλιευτική βιομηχανία. Υπό αυτό το πρίσμα η νορβηγική κυβέρνηση θεωρεί την υγεία των ωκεανών ως στρατηγική προτεραιότητα, σύμφωνα με τον Νικολάι Άστρουπ, υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης της Νορβηγίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δύο τρίτα του πλούτου που παράγει η Νορβηγία προέρχονται από δραστηριότητες που σχετίζονται με τον ωκεανό. Εξάλλου, οι ωκεανοί θα είναι μια ακόμα πιο σημαντική πηγή τροφής, παγκοσμίως, καθώς συνεχίζεται η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, ιδιαίτερα στην Ασία και την Αφρική.

«Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η σχεδόν πλήρης έλλειψη συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων στις αναπτυσσόμενες χώρες», πρόσθεσε ο κ. Άστρουπ.