Ανησυχία στους καταναλωτές δημιουργεί η αυξητική τάση που υπάρχει στις τιμές των πετρελαιοειδών, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι κατά πολύ πιο ακριβό από πέρυσι

Είναι ενδεικτικό ότι η ποικιλία αναφοράς, Brent, παραμένει σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώνεται στα 85,27 δολάρια ανά βαρέλι.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων θεωρεί επιτακτική ανάγκη να δοθεί φέτος σε αυξημένο αριθμό δικαιούχων το κοινωνικό επίδομα πετρελαίου. Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Γεώργιος Ασμάτογλου παρατήρησε πως «έχουμε αύξηση στην τιμή της βενζίνης, στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, αλλά και στο πετρέλαιο θέρμανσης».

Εκτίμησε πως από τις 15 Οκτωβρίου η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει από 1,15 ευρώ το λίτρο. Στη νησιωτική Ελλάδα ενδεχομένως να ξεπεράσει το 1,28 ευρώ το λίτρο. Ο κ. Ασμάτογλου θεωρεί απαραίτητη τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, υπενθυμίζοντας πως τα τελευταία τρία χρόνια έχει ανέβει κατά 50 ευρώ ανά χίλια λίτρα. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων αναφέρει πως σύμφωνα με το νόμο 4389/2016 ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης για τη χρονική περίοδο από τη 15η Οκτωβρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους, ορίζεται καθημερινά σε διακόσια ογδόντα (280) ευρώ το χιλιόλιτρο στις εκάστοτε διυλιστηριακές τιμές.

Πάντως, και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, αποτυπώνονται οι ανησυχίες από την άνοδο του πετρελαίου. Στο προσχέδιο επισημαίνεται πως ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 1,2%, έναντι ανόδου 0,6% φέτος. Την ίδια ώρα σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννης Κουτσούκος και Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητούν να προστατευθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από τις αυξημένες τιμές πετρελαίου θέρμανσης. Οι βουλευτές αναφέρουν πως «τα πρώτα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν ήδη πλήξει τη χώρα μας, και εκτιμάται ότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας οι ανάγκες θέρμανσης θα είναι τον προσεχή χειμώνα αυξημένες, τόσο στις οικίες των πολιτών, όσο και σε σχολεία, κέντρα υγείας, νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες». Στην ερώτησή τους αναφέρουν πως ζητάνε να μάθουν αν η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ζητάνε, επίσης, να επαναφέρει η κυβέρνηση το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα που ήταν.

Αξίζει να επισημανθεί, πως μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι η αύξηση στις αιτήσεις για σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου που καταγράφεται φέτος, συγκριτικά με πέρσι, με τους καταναλωτές να θέλουν να επωφεληθούν από τη διαφορά στη τιμή φυσικού αερίου και πετρελαίου. Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γενικός διευθυντής της Φυσικό Αέριο - Ελληνική Εταιρία Ενέργειας Γιάννης Μητρόπουλος, ανέφερε πως «οι αιτήσεις στο επτάμηνο του 2018 είναι αυξημένες κατά 10% - 12% σε σχέση με πέρυσι, οπότε χιλιάδες νοικοκυριά στράφηκαν στο φυσικό αέριο με τη συνδρομή προγραμμάτων επιδότησης των επενδύσεων για την μετατροπή των συστημάτων θέρμανσης».