IEA: Κάλεσμα στους Πετρελαιοπαραγωγούς να Αμβλύνουν τις Ανησυχίες για την Προσφορά Πετρελαίου

IEA: Κάλεσμα στους Πετρελαιοπαραγωγούς να Αμβλύνουν τις Ανησυχίες για την Προσφορά Πετρελαίου
energia.gr
Πεμ, 4 Οκτωβρίου 2018 - 13:52

Κάλεσμα προς τους μεγάλους πετρελαιοπαραγωγούς να κάνουν «τα σωστά βήματα» για να αμβλύνουν τις ανησυχίες για την προσφορά πετρελαίου που έχουν οδηγήσει τις τιμές του αργού σε υψηλό τετραετίας απηύθυνε σήμερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Fatih Birol

Ο κ. Birol δήλωσε σήμερα στο Reuters: «Είναι πλέον ώρα όλοι οι παίκτες, ιδιαίτερα οι βασικοί παραγωγοί και εξαγωγείς πετρελαίου, να εξετάσουν την κατάσταση και να κάνουν τα σωστά βήματα για να καθησυχάσουν την αγορά. Διαφορετικά δε βλέπω κανέναν να ωφελείται».

Η αύξηση των τιμών πετρελαίου σε επίπεδα πάνω από τα $ 85 το βαρέλι σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο ασκούν μεγάλες πιέσεις στις αναδυόμενες οικονομίες, σημείωσε ο κ. Birol.

«Η ακριβή ενέργεια έχει επιστρέψει σε μία άσχημη εποχή για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Birol.

Το πετρέλαιο κινείτο σήμερα κοντά σε υψηλό τετραετίας, λόγω της επικείμενης απώλειας της ιρανικής παραγωγής εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, αλλά και της προοπτικής μια άμεσης ενίσχυσης της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο πετρέλαιο Brent σημείωσαν νωρίτερα πτώση 16 σεντς στα $ 86,13 το βαρέλι, έχοντας ανέλθει νωρίτερα στα $ 86,74, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2014. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό WTI σημείωσαν πτώση 16 σεντς στα $ 76,25 το βαρέλι.