Όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Pew Research Center σε 25 χώρες η εικόνα των ΗΠΑ στο εξωτερικό επιδεινώθηκε την δεύτερη χρονιά της θητείας του Τραμπ. Μόλις το 7 % των Ισπανών, το 9% των Γάλλων και το 10% των Γερμανών ανέφεραν ότι έχουν εμπιστοσύνη στην ηγετική ικανότητα του Τράμπ

Στις 20 από τος 25 χώρες όπου διενεργήθηκε η έρευνα, η πλειοψηφία  ανέφερε ότι δεν έχει καμμιά εμπιστοσύνη στον Τράμπ. Πάντως, το 63% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο κόσμος τα πάει καλύτερα όταν ηγούνται οι ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιανουάριο του 2017, οπότε και ανέλαβε την ηγεσία, ο Τράμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από διεθνείς συμφωνίες, όπως η συμφωνία των Παρισίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ή η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ έκανε βήματα προσεγγίσεως προς αυταρχικούς ηγέτες όπως ο Βορειοκορεάτης Κιμ Γιόνγκ Ούν και επέκρινε τους γείτονες των ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ.

Τον Ιούνιο, έπειτα από την Σύνοδο Κορυφής της G7 στον Καναδά, ο Τράμπ αρνήθηκε να υπογράψει την κοινή ανακοίνωση και επετέθη στον οικοδεσπότη, τον Καναδό Πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντώ, χαρακτηρίζοντας τον «πολύ ανέντιμο και αδύναμο». Έχει εξαπολύσει επανειλημμένως επιθέσεις εναντίον της Γερμανίας για το εμπορικό πλεόνασμά της και την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο της Ρωσσίας. Κατά την έρευνα του Pew, η εικόνα της Αμερικής, η οποία είχε ήδη υποστεί βαρύ πλήγμα το 2017, την πρώτη χρονιά του Ρεπουμπλικάνου Προέδρου στην εξουσία, συνέχισε να επιδεινώνεται το 2018 σε πολλές χώρες, ειδικώς στην Ευρώπη .

Είναι ενδεικτικό ότι μόλις το 30%  των Γερμανών έχει θετική γνώμη για τις ΗΠΑ, ποσοστό μειωμένο κατά πέντε μονάδες από πέρυσι και μάλιστα το δεύτερο χαμηλότερο σε όλα τα κράτη που συμπεριελήφθησαν στην έρευνα, μετά την Ρωσσία, που συγκέντρωσε το 26 %. Μόλις το 38% των Γάλλων και το 39% των Καναδών απήντησαν ότι έχουν θετική άποψη για τις ΗΠΑ, ποσοστό μειωμένο και στις δύο χώρες από πέρυσι. Το ποσοστό αυξήθηκε, ελαφρά πάντως, στο Μεξικό(32%). Οι χώρες όπου καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά θετικών απόψεων για τις ΗΠΑ, είναι το Ισραήλ, οι Φιλιππίνες και η Νότιος Κορέα, όπου φθάνουν το 80% ή το υπερβαίνουν.

Συνολικώς στο δείγμα, κατά μέσον όρο ένα 27% δήλωσε ότι εμπιστεύεται τις ηγετικές ικανότητες του Τραμπ. Υψηλότερα ποσοστά συγκέντρωσαν τόσο ο Πούτιν(30%) όσο και ο Σί (34%).Το χαμηλότερο ποσοστό του Τράμπ κατεγράφη στο Μεξικό (6%). Αντιθέτως, το 52% των ερωτηθέντων εξέφρασε εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της Καγκελλαρίου Άγγελα Μέρκελ και την ακολούθησε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανυέλ Μακρόν, με 46%.