Το LNG Ανοίγει την Όρεξη των Ρώσων για Κυριαρχία στις Διεθνείς Αγορές

Το LNG Ανοίγει την Όρεξη των Ρώσων για Κυριαρχία στις Διεθνείς Αγορές
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 4 Οκτωβρίου 2018 - 19:00

Η Ρωσία φιλοδοξεί να μετατραπεί σε ένα από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο χάρη στον πακτωλό των ξένων επενδύσεων που εισρέουν στη χώρα και παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος ορισμένων ρωσικών εταιρειών του τομέα. Έως πριν από λίγα χρόνια, οι ρωσικές αρχές εμφανίζονταν επιφυλακτικές να εισχωρήσουν στη διεθνή αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου που κυριαρχείται από το Κατάρ, την Αυστραλία, την Αλγερία, την Ινδονησία και τις ΗΠΑ

Το κλίμα έχει όμως αλλάξει και τώρα, οι Ρώσοι αισθάνονται πως έφθασε η στιγμή για να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο στην παγκόσμια αγορά LNG και να αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο. Τον Δεκέμβριο του 2017, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ είχε δηλώσει ότι το τρέχον μερίδιο της χώρας, στην παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 15-20%, έως το 2035. Ακόμη πιο πρόσφατα, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας, Kirill Molodtsov, είπε πως η Ρωσία καταγράφει μεγάλη πρόοδο στην αγορά LNG.

"Δεν εισερχόμαστε στην αγορά, ούτε πρόωρα, ούτε καθυστερημένα, αλλά έγκαιρα. Η γοητεία της αγοράς LNG έγκειται στο ότι είναι εξαιρετικά ευέλικτη", ανέφερε σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Vedomosti.

Η Ρωσία εξήγαγε, πέρυσι, 10,8 εκατομμύρια τόνους LNG και σκοπεύει να αυξήσει αυτό τον όγκο σε 20 εκατομμύρια τόνους έως τα τέλη του έτους.

Οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της χώρας αναμένεται να φθάσουν στα 52 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως έως το 2040, σύμφωνα με την έκθεση World Energy Statistics Outlook Report 2018, της British Petroleum.

Η Ιαπωνία, η Κίνα και η Νότια Κορέα, που αντιστοιχούν στο 60% των εισαγωγών LNG, παγκοσμίως, αναμένεται να παραμείνουν η βασική αγορά για τις εξαγωγές του ρωσικού ενεργειακού προϊόντος. Οι ρωσικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου προς αυτές τις χώρες, αυξήθηκαν κατά 48,2%, την περίοδο Ιανουάριος- Αύγουστος, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, το 2017 και ανήλθαν στα 15 δισ. κυβικά μέτρα.

Η Novatek, η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία φυσικού αερίου της χώρας, θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της Ρωσίας, στο πεδίο του εντεινόμενου ανταγωνισμού για κυριαρχία στην παγκόσμια αγορά LNG.

Ήδη, το έργο Yamal LNG, για το οποίο έχουν επενδυθεί  27 δισεκατομμύρια δολάρια και τελεί υπό τον έλεγχο της Novatek, έχει καταστεί η δεύτερη μεγαλύτερη μονάδα εξαγωγής LNG στην Ρωσία. Μετά την ολοκλήρωσή του, που προβλέπεται για το πρώτο τρίμηνο του 2019, το εργοστάσιο υπολογίζεται να έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα 16,5 εκατομμυρίων τόνων. Στην κοινοπραξία μετέχουν η Novatek, με ποσοστό 50,1%, με την γαλλική Total και την κινεζική CNPC να κατέχουν μερίδια 20% αντιστοίχως και την, επίσης, κινεζική Silk Road Fund να ελέγχει το εναπομείναν 9,9%. Το πρώτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου, της τάξης των 170 χιλιάδων κυβικών μέτρων, παραδόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο του 2017.

Σημειωτέον ότι η Total κατέχει μερίδιο 10% και στο έργο Arctic LNG 2 της Novatek, ποσοστό που απέκτησε μόλις τον περασμένο Μάιο.

Το έργο, συνολικής επένδυσης 25,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναμένεται να αποφέρει την παραγωγή περίπου 20 εκατομμυρίων τόνων LNG, το 2022.  Εκτός από τις κινεζικές εταιρείες, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο project και εταιρείες από την Σαουδική Αραβία.

Η Gazprom, ο γιγαντιαίος όμιλος φυσικού αερίου στον κόσμο, δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από το χορό, καθώς επιθυμεί διακαώς να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, μέσω των έργων υγροποιημένου φυσικού αερίου που έχει αναλάβει να ολοκληρώσει στην Βαλτική (Baltic LNG) και στο Βλαδιβοστόκ (Vladivostok LNG).

Το Baltic LNG θα έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα 10 εκατομμυρίων τόνων και προαπαιτεί επενδύσεις ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βλαδιβοστόκ, για το οποίο θα επενδυθούν 13 δισ. δολάρια, θα διαθέτει ικανότητα 13,6 εκατ. τόνων. Η Gazprom υπολογίζει ότι το μερίδιό της στις εξαγωγές LNG, παγκοσμίως, αναμένεται να φθάσει στο 6% έως το 2025.

Το αγκάθι εξακολουθεί να είναι, όμως, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη ρωσική βιομηχανία ενέργειας, οι οποίες ορθώνουν ισχυρά εμπόδια για την εκτέλεση των έργων LNG της χώρας, ιδίως στην υπεράκτια παραγωγή φυσικού αερίου.