Η Ενεργειακή Διασύνδεση των Χωρών του Κόλπου Αντίδοτο για τη Βία στην Υεμένη

Η Ενεργειακή Διασύνδεση των Χωρών του Κόλπου Αντίδοτο για τη Βία στην Υεμένη
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 4 Οκτωβρίου 2018 - 19:31

Οι χώρες του Αραβικού Κόλπου εξετάζουν την πιθανότητα κατασκευής διασύνδεσης με την Αιθιοπία, για την εισαγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Το Συμβούλιο Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου, μελετά τη βιωσιμότητα ενός καλωδίου που θα διέρχεται από την Υεμένη, η οποία μαστίζεται από εμφύλιες συγκρούσεις από το 2015, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, με σκοπό την παραγωγή ενέργειας

Αντιπροσωπεία από τη Σαουδική Αραβία επισκέφθηκε το εργοτάξιο του «Μεγάλου Αιθιοπικού Αναγεννησιακού Φράγματος», το 2016. Τον περασμένο Μάιο, ο νέος πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Αμπία Αχμέτ, κατέστησε το Ριάντ, ως το πρώτο σημείο επαφής του με τις γειτονικές χώρες, Σουδάν, Κένυα και Τζιμπουτί.

Με δυναμικότητα 6,45 γιγαβάτ, το μεγάλο φράγμα της Αιθιοπίας θα είναι το μεγαλύτερο έργο υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Αφρική. Η κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019 και η πλήρης χωρητικότητα ύδατος, θα καλυφθεί μεταξύ 5-15 ετών.

Το καλώδιο σχεδιάζεται να διέλθει κάτω από την Ερυθρά Θάλασσα και, μέσω της Υεμένης, να συνδέσει το φράγμα με την Σαουδική Αραβία.

Το αραβικό βασίλειο και οι σύμμαχοί του στην περιοχή, εμπλέκονται στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στην Υεμένη από το 2015 με αποτέλεσμα το θάνατο χιλιάδων πολιτών από αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Οι αξιωματούχοι της χώρας πιστεύουν ότι οι συγκρούσεις θα τερματιστούν σύντομα και τότε θα υπάρξει μεγάλη ανάγκη για ηλεκτρική ενέργεια, τόσο στην Υεμένη, όσο και στην υπόλοιπη Αραβική Χερσόνησο.

Η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του καλωδίου θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια. Το συμβούλιο εξετάζει, επίσης, τις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας με την Ιορδανία, την Αίγυπτο και το Ιράκ, και μέσω αυτών, με την Τουρκία και την Κύπρο, ή με την Ελλάδα.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια της Αιθιοπίας είναι ελκυστική επειδή θα μπορούσε να εξισορροπήσει τη διακοπτόμενη παραγωγή από τις ηλιακές εγκαταστάσεις και να σταθεροποιήσει το δίκτυο. Ωστόσο, το μεγάλο φράγμα συνοδεύεται από γεωπολιτικές εντάσεις, με την Αίγυπτο να εκφράζει τις ανησυχίες της για τον αντίκτυπο που θα έχει στη ροή των υδάτων του Νείλου.

Ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι τα πολλά, υπό κατασκευή, φράγματα στην ανατολική και την  νότια Αφρική απειλούνται με υπολειτουργία, εξαιτίας της ξηρασίας, καθώς η κλιματική αλλαγή καθιστά ευμετάβλητο το συνολικό όγκο των βροχοπτώσεων.