Τα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών καθώς και η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσσίας κατέθεσαν προτάσεις για την αποδολλαριοποίηση της ρωσσικής οικονομίας. Ο στόχος του Κρεμλίνου είναι η απεξάρτηση της ρωσσικής οικονομίας από το δολλάριο

«Από την πλευρά μας, από το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα, παρουσιάσαμε ορισμένες προτάσεις. Πρόκειται για κίνητρα, που καθιστούν τις συναλλαγές αυτού του είδους πιο αποτελεσματικές, πιο απλές και πιο βολικές για τις εταιρείες» δήλωσε ο Ρώσσος υπουργός Οικονομικής Αναπτύξεως Μαξίμ Ορέσκιν, προσθέτοντας ότι η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει και από την Κίνα και άλλες χώρες, και οι συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα αυξάνονται.

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο Ορέσκιν, «για να είναι επωφελής από οικονομικής απόψεως και αποτελεσματική, έχει σημασία να υπάρξει αμοιβαία ανάπτυξις των χρηματοπιστωτικών αγορών και να μειωθούν οι απώλειες που έχουν οι επιχειρήσεις και ο κόσμος όταν συναλλάσονται με το εθνικό νόμισμά τους».

Νωρίτερα η ρωσσική κυβέρνησις είχε ανακοινώσει ότι δεν προτίθεται να επιβάλει απαγορεύσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε δολλάρια, ωστόσο μελετά τρόπους για να μειωθεί η εξάρτησις της ρωσσικής οικονομίας από το αμερικανικό νόμισμα. Ο υφυπουργός Οικονομικών Αλεξέι Μοϋσέγιεφ είχε υπογραμμίσει ότι δεν τίθεται ζήτημα πλήρους απογορεύσεως του δολλαρίου στην Ρωσσία, επισημαίνοντας ότι η χώρα μπορεί να σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στην αποδολλαριοποίηση, έπειτα από 1,5-2 χρόνια".