Ινδία και Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία στο περιθώριο της 19ης Ετήσιας Διμερούς Διάσκεψης Κορυφής Ινδίας - Ρωσίας στο Νέο Δελχί για την κατασκευή έξι ακόμη πυρηνικών αντιδραστήρων σε μια νέα περιοχή στην Ινδία, ανακοίνωσε η Rosatom.

Η ρωσική Rosatom ανέφερε σε δήλωσή της ότι η συμφωνία υπογράφηκε από το Γενικό Διευθυντή της Rosatom, Alexey Likhachev και τον υπουργό Ατομικής Ενέργειας και Πρόεδρο της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας της Ινδίας, Kamlesh Vyas.

«Συγκεκριμένα, οι δύο χώρες σκοπεύουν να αναπτύξουν το έργο έξι πυρηνικών μονάδων ρωσικού σχεδιασμού σε μια νέα περιοχή στην Ινδία και να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους σε τρίτες χώρες και σε νέα πεδία εφαρμογής των πυρηνικών τεχνολογιών, κατασκευάζοντας από κοινού πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής», δήλωσε η Rosatom.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τη στρατηγική μας συνεργασία με την Ινδία, όπου λειτουργούν και κατασκευάζονται ρωσικού σχεδιασμού μονάδες πυρηνικής ενέργειας στην περιοχή Kudankulam. Προσδοκούμε να αρχίσουμε την υλοποίηση, στο άμεσο μέλλον, την κατασκευή των νέων μονάδων σε μια δεύτερη περιοχή στην Ινδία. Αυτό θα αυξήσει σημαντικά το επίπεδο εγχώριας παραγωγής εξοπλισμού στο πλαίσιο της πολιτικής ‘Make in India’, αλλά και θα βελτιστοποιήσει το χρονοδιάγραμμα και το κόστος εκτέλεσης του έργου. Επιπλέον, η Ινδία είναι έμπιστος συνεργάτης μας, με τον οποίο υλοποιούμε ήδη έργα σε τρίτες χώρες και σκοπεύουμε να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία», δήλωσε ο Likhachev.