Ιράν: "Οι Αμερικανικές Κυρώσεις θα Ενισχύσουν την Ενεργειακή μας Συνεργασία με τη Μόσχα"

Ιράν: Οι Αμερικανικές Κυρώσεις θα Ενισχύσουν την Ενεργειακή μας Συνεργασία με τη Μόσχα
energia.gr
Δευ, 8 Οκτωβρίου 2018 - 07:54

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τεχεράνης και της Μόσχας θα συντείνουν στην ενίσχυση των ρωσικών-ιρανικών δεσμών, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό πετρελαίου του Ιράν, Hamid Reza Araghi. Ο Araghi έκανε τις ως άνω δηλώσεις στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik στο περιθώριο της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα μεταξύς 3- 6 Οκτωβρίου. "Οι απειλές του Τραμπ και η στάση των ΗΠΑ κατά της Τεχεράνης και της Μόσχας θέτουν το έδαφος για την ανάπτυξη ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ιράν και Ρωσίας", ανέφερε ο Araghi στη συνέντευξη, μέρος των οποίων αναδημοσιεύθηκε το Σάββατο στην ιστοσελίδα της Shana το ειδησεογραφικό πρακτορείο του Ιρανικού Υπουργείου Πετρελαίου

Ο Araghi, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Αερίου του Ιράν (NIGC), δήλωσε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν θα ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης.

"Οι ΗΠΑ εφαρμόζουν οποιεσδήποτε κυρώσεις σκοπεύουν να επιβάλουν. Έδωσαν εντολή σε όλες τις τράπεζες, τους ασφαλιστές, τις αεροπορικές εταιρείες κ.λπ. να μποϊκοτάρουν το Ιράν ... αλλά είμαστε ένας πολιτισμός με ιστορία χιλιετιών και βαθιές ριζες και νομίζω ότι με τη βοήθεια της κυβέρνησης, της ηγεσίας και του λαού του Ιράν, οι απειλές αυτές θα μετατραπούν σε ευκαιρία και θα δούμε την ευημερία της χώρας. Αναμφισβήτητα, αυτές οι συνθήκες θα αυξήσουν τη συνεργασία μεταξύ Ιράν και Ρωσίας ", ανέφερε ο Ιρανός ανώτατος αξιωματούχος.

Ο αναπληρωτής υπουργός πετρελαίου του Ιράν πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες έχουν "καλές προοπτικές συνεργασίας", αναφέροντας ως παράδειγμα το υπόμνημα του 2016 που υπογράφηκε με τη ρωσική Gazprom, με βάση το οποίο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν σε πέντε επιτροπές.

"Οι πέντε επιτροπές που δημιουργήθηκαν μεταξύ του Ιράν και της Gazprom συναντήθηκαν στην Τεχεράνη και συνέταξαν υπομνήματα. Οι επιτροπές και τα μέλη τους έχουν οριστεί και τώρα υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά τη μεταφορά τεχνολογίας. Η Gazprom ενδιαφέρεται να επενδύσει στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του Ιράν", πρόσθεσε.

Ο Araghi ανέφερε, επίσης, ότι το Ιράν και η Ρωσία είναι μέλη του Φόρουμ των Εξαγωγών Χωρών Φυσικού Αερίου (GECF), ενός διακυβερνητικού οργανισμού που αποτελείται από 11 μεγάλους παραγωγούς φυσικού αερίου, όπως η Αλγερία, η Βολιβία, η Αίγυπτος, η Ισημερινή Γουινέα, η Λιβύη, η Νιγηρία, το Τρινιντάντ & Τομπάγκο και Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με τον αν. υπουργό πετρελαίου, το γεγονός ότι το Ιράν και η Ρωσία διαθέτουν τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο δεν προκαλεί ανταγωνισμό μεταξύ τους στον τομέα του φυσικού αερίου.

Αντίθετα, είπε, "αυτό οδήγησε στη σύσταση της GECF, η οποία μερικές φορές λανθασμένα ονομάζεται 'ΟΠΕΚ του Φυσικού Αερίου', κάτι που δεν είναι σωστό, επειδή το Φόρουμ δεν επηρεάζει την τιμολόγηση του φυσικού αερίου". Όπως  διευκρινίζει, ο οργανισμός έχει ως αντικείμενο τις προοπτικές για το φυσικό αέριο, την ανάπτυξη πρότζεκτ φυσικού αερίου, την κατανάλωση και την παραγωγή του καυσίμου, καθώς και τις στρατηγικές σε όλο τον κόσμο τα επόμενα χρόνια.

"Η συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας και η σύσταση της GECF οδήγησαν σε συγκέντρωση πληροφοριών από όλο τον κόσμο, ενώ,  κατά τη διάρκεια της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας, δημιουργήθηκε και ένα φόρουμ για το μέλλον του φυσικού αερίου το 2030", πρόσθεσε.

Αναμένεται ενίσχυση και των πολιτικών δεσμών ανάμεσα σε Τεχεράνη και Μόσχα

Ο  Araghi δήλωσε, επίσης, ότι το Ιράν έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον τομέα του συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) και της μετατροπής του καυσίμου στο φυσικό αέριο.

"Σήμερα, στο Ιράν, τα αυτοκίνητα καταναλώνουν περίπου 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα CNG ημερησίως. Οι εκπρόσωποι της Gazprom ταξίδεψαν στο Ιράν για να επισκεφτούν εργοστάσια που παράγουν δεξαμενές αερίου και ακροφύσια και είναι έτοιμοι να υπογράψουν με ιρανικές εταιρείες", τόνισε.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε, επίσης, τη συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της τεχνολογίας και της έρευνας.

"Μιλώντας για τεχνολογίες στην κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου, έχουν υπογραφεί, τα τελευταία πέντε χρόνια, έξυπνα πακέτα μεταξύ ιρανικών και ρωσικών εταιρειών στον τομέα της έρευνας για την παραγωγή μεθανοθειόλης, η οποία παρουσιάζεται τώρα ως τεχνική γνώση στην Assaluyeh [σ.σ.: ιρανική πόλη], και, ευτυχώς σήμερα, η μεθανοθειόλη παράγεται στο Ιράν. Αυτή η τεχνολογία είναι διαθέσιμη μόνο στη Γαλλία, τη Ρωσία, το Ιράν και ίσως μια ακόμη χώρα", υπογράμμισε.

"Όσον αφορά τους αεριοστρόβιλους, διεξήγαμε συνομιλίες με μια ρωσική εταιρεία. Στη Ρωσία κατάφεραν να καταστήσουν εμπορεύσιμη αυτήν την τεχνολογία. Πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των εξωχρηματιστηριακών εταιρειών του Ιράν και ρωσικών εταιρειών, καθώς και το ζήτημα της 'έξυπνης' συντήρησης", πρόσθεσε.

Τέλος, ο Ιρανός ανώτατος αξιωματούχος επισήμανε ότι πιστεύει ότι η πολιτική σχέση μεταξύ Ιράν και Ρωσίας θα είναι επίσης "σταθερότερη μέρα με τη μέρα".

"Η στάση των ΗΠΑ έναντι του Ιράν και της Ρωσίας συνέβαλε στο να συνδεθούν καλύτερα οι δύο χώρες και να μπορέσουν να συνεργαστούν σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών, πετρελαϊκών, εκτελεστικών και τεχνολογικών πεδίων", κατέληξε ο Araghi.