Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αναγκαίες διαδικασίες για τη δεύτερη μελέτη βυθού και την κατάλληλη χωροθέτηση των σημείων σύνδεσης του συνδέσμου συνεχούς ρεύματος στα Δωδεκάνησα και στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ). Αυτό ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης απαντώντας προ ημερών σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), το εν λόγω έργο πρόκειται να περιληφθεί στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς 2020-2029

Η εισήγηση του ΑΔΜΗΕ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), για τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων με το ΕΣΜΗΕ, με σύνδεσμο συνεχούς ρεύματος και σημείο σύνδεσης την Κω ή την Ρόδο είχε υποβληθεί τον περασμένο Μάιο.

Σχετικά με τη συντήρηση των δικτύων των νησιών, ο κ. Σταθάκης παρέθεσε στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), σύμφωνα με τα οποία οι σχετικές δαπάνες του ΔΕΔΔΗΕ Διαχειριστή ήταν 18,5 εκατ. ευρώ το 2014, 17,1 εκατ. ευρώ το 2015, 19,6 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2018 έφτασαν τα 9,9 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στις επενδύσεις δικτύου (στις οποίες δεν περιλαμβάνονται τα έργα δικτύου του ΑΔΜΗΕ και οι επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ) έφτασαν τα 239 εκατ. το 2014, τα 155 εκατ. ευρώ το 2015, τα 183 εκατ. ευρώ το 2016, τα 135 εκατ. το 2017 και τα 69 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Τα συγκεκριμένα κονδύλια αφορούν στις ετήσιες εργασίες για αποψίλωση της βλάστησης γύρω από τη βάση επιλεγμένων στύλων των δικτύων, σε κλάδεμα δέντρων που γειτνιάζουν με τα δίκτυα, πλύσιμο των μονωτήρων με τη χρήση ειδικών βυτιοφόρων οχημάτων στα νησιωτικά δίκτυα, όταν χρειάζεται, επιθεώρηση των εγκαταστάσεων με χρήση και θερμογραφικής κάμερας για την έγκαιρη ανίχνευση επικείμενων βλαβών, καθώς και στη συντήρηση των κατασκευών όπου απαιτείται. Επίσης, αφορούν ενισχύσεις και ανακαινίσεις των δικτύων διαμονής με βελτιωμένα υλικά νέας τεχνολογίας. Στο δίκτυο χαμηλής τάσης πραγματοποιούνται αντικαταστάσεις αγωγών με μονωμένα συνεστραμμένα καλώδια. Ειδικότερα στα νησιά, υλοποιούνται αντικαταστάσεις πορσελάνινων μονωτήρων με συνθετικούς μονωτήρες σιλικόνης, οι οποίοι παρουσιάζουν βέλτιστη συμπεριφορά σε περιοχές με ατμοσφαιρική ρύπανση (καθαλάτωση, σκόνη, υγρασία).

Επιπλέον, στο πενταετές Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου 2019 – 2023 του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνονται έργα αξίας 1,4 δισεκ. ευρώ. Στο σχέδιο περιλαμβάνονται 13 στρατηγικά έργα ύψους 191 εκατ. ευρώ, τα οποία αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό και στην αυτοματοποίηση του δικτύου και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Τέλος, ο κ. Σταθάκης, αναφερόμενος στην περίπτωση της Ρόδου, τόνισε ότι «χάρη στην καλή συνεργασία του ΔΕΔΔΗΕ με τη ΔΕΗ και την ανάδοχο εταιρεία, εξασφαλίστηκε η αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση του νησιού, αντιμετωπίζοντας επιτυχώς τις έκτακτες συνθήκες που δημιούργησε η φωτιά που ξέσπασε στην μονάδα της ΔΕΗ στη Σορωνή, κατά την περίοδο αιχμής της τουριστικής περιόδου και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας τρεις μηχανές της μονάδας, ισχύος 17 MW η καθεμία. Η υποστηρικτική λειτουργία της νέας μονάδας της ΔΕΗ, ΘΗΣ Ν. Ρόδου, που μπήκε σε λειτουργία φέτος μετά από πολυετείς καθυστερήσεις, είχε καθοριστική συμβολή στη διασφάλιση της επάρκειας του Συστήματος, ειδικά υπό τις συγκεκριμένες έκτακτες συνθήκες».