Δασμούς Εσείς, Υποτίμηση Εμείς- Το Νέο Μέτωπο του Εμπορικού Πολέμου Κίνας-ΗΠΑ

Δασμούς Εσείς, Υποτίμηση Εμείς- Το Νέο Μέτωπο του Εμπορικού Πολέμου Κίνας-ΗΠΑ
energia.gr
Δευ, 8 Οκτωβρίου 2018 - 16:30

Συνεχίζει ακάθεκτο την ανοδική του πορεία το δολάριο, μετά την απόφαση της κεντρική τράπεζας της Κίνας να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική της και να επιτρέψει τη διολίσθηση του γιουάν, η οποία δεν κυμάνθηκε σε ακραία όρια όπως ανησυχούσαν παράγοντες της αγοράς

Τις κινήσεις των επενδυτών περιορίζει το γεγονός ότι τόσο το Χρηματιστήριο του Τόκιο, όσο και η αμερικανική αγορά ομολόγων είναι σήμερα κλειστές. Στο χρηματιστήριο της Σαγκάης σημειήθηκε, όμως, μαζικό κύμα ρευστοποιήσεων, ενώ έντονα καθοδική τροχιά ακολουθούν οι δείκτες και στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές.

Η κινεζική κεντρική τράπεζα αποφάσισε, χθες, να στηρίξει την εγχώρια οικονομία που κινείται σε χαμηλούς ρυθμούς, εξαιτίας του εμπορικού πολέμου, χαλαρώνοντας τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες, για τέταρτη φορά φέτος. Όρισε δε την ισοτιμία του νομίσματος στα 6,8957 γιουάν ανά δολάριο, δηλαδή, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2017.

Στην αγορά spot το κινεζικό νόμισμα διολίσθησε μέχρι τα 6,9157 γιουάν ανά δολάριο και λίγο πριν από τις 10:00 ώρα Ελλάδος διαπραγματεύεται στα 6,9039 γιουάν ανά δολάριο. 

Το κινεζικό νόμισμα ακολουθεί τροχιά υποτίμησης επί έξι διαδοχικούς μήνες και είναι πλέον σαφές, ότι το Πεκίνο απαντά στα εμπορικά πυρά με νομισματικό πόλεμο. Αυτό αποκαλύπτει και η απροσδόκητα ισχυρή μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Κίνας. 

Οι ειδικοί προειδοποιούν, πάντως, ότι τα περιθώρια του Πεκίνου είναι περιορισμένα, καθώς με την τακτική αυτή στηρίζει μεν τις εξαγωγές του, αλλά θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια μαζική εκροή κεφαλαίων.