ΙΕΑ: Η Σύγχρονη Βιοενέργεια Θα Κυριαρχεί στην Εξάπλωση των ΑΠΕ Έως το 2023

ΙΕΑ: Η Σύγχρονη Βιοενέργεια Θα Κυριαρχεί στην Εξάπλωση των ΑΠΕ  Έως το 2023
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 9 Οκτωβρίου 2018 - 13:13

Η σύγχρονη βιοενέργεια θα αναπτυχθεί περισσότερο από όλες τις άλλες μορφές ανανεώσιμων πόρων έως το 2023, υπογραμμίζοντας τον καίριο ρόλο της στην οικοδόμηση ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ και στην εξασφάλιση ενός πιο ασφαλούς και βιώσιμου ενεργειακού συστήματος, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας. Οι ΑΠΕ θα συνεχίσουν να επεκτείνονται την προσεχή πενταετία για να καλύψουν το 40% της παγκόσμιας αύξησης στην κατανάλωση ενέργειας, σύμφωνα με την IEA

Η χρήση τους συνεχίζει να αυξάνεται ταχύτερα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και θα αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2023. Λόγω της εξασθένησης των πολιτικών υποστήριξης και των πρόσθετων φραγμών στην ανάπτυξη, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξάνεται με βραδύτερο ρυθμό στους τομείς των μεταφορών και της θέρμανσης.

Ενώ η ανάπτυξη της φωτοβολταϊκής και της αιολικής ενέργειας εκτιμάται πως θα συνεχιστεί στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, η βιοενέργεια παραμένει η μεγαλύτερη πηγή παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, χάρη στην ευρεία χρήσης της στη θέρμανση και στις μεταφορές, τομείς στους οποίους οι άλλες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διαδραματίζουν, επί του παρόντος, πολύ μικρότερο ρόλο.

«Η σύγχρονη βιοενέργεια είναι ο παραγκωνισμένος γίγαντας του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο Δρ Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής της IEA. «Το μερίδιό της στην παγκόσμια κατανάλωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι σήμερα περίπου 50%, δηλαδή όσο είναι από κοινού, τα υδροηλεκτρικά, τα αιολικά, τα ηλιακά και όλες οι άλλες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αναμένουμε ότι η σύγχρονη βιοενέργεια θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στον τομέα και διαθέτει τεράστιες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. Ωστόσο, οι σωστές πολιτικές και αυστηροί κανονισμοί για την αειφορία  θα είναι απαραίτητοι παράγοντες για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της», τόνισε ο κ. Birol.

Η εστίαση στη βιοενέργεια αποτελεί μέρος της ανάλυσης του IEA για τα «τυφλά σημεία» του ενεργειακού συστήματος - ζητήματα που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη του ενεργειακού τομέα αλλά που τυγχάνουν της ήσσονος προσοχής της διεθνούς κοινότητας - όπως είναι ο αντίκτυπος των κλιματιστικών στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ή η αυξανόμενη επίδραση των πετροχημικών στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου. Εικάζοντας ότι έχουν ληφθείη επαρκή μέτρα για την αειφορία, η έκθεση εντοπίζει πρόσθετη ανεκμετάλλευτη δυναμική για τη βιοενέργεια.

Η Κίνα έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο, παγκοσμίως, στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χάρη στις πολιτικές που εφαρμόζει για την απανθρακοποίηση και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου σε όλους τους τομείς της παραγωγής και μετατρέπεται στο μεγαλύτερο καταναλωτή ανανεώσιμης ενέργειας και θα έχει υποσκελίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2023. Επίσης, η Βραζιλία θεωρείται από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ανανεώσιμης ενέργειας, παγκοσμίως, με το μερίδιό της να εκτιμάται πως θα ανέλθει σε σχεδόν 45% της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2023, καθοδηγούμενο από τη σημαντική συμβολή της βιοενέργειας και της υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, τα φωτοβολταϊκά κυριαρχούν στην επέκταση της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από ανανεώσιμες πηγές. Οι προσθήκες ανανεώσιμης δυναμικότητας της τάξης των 178 γιγαβάτ, το 2017 έσπασε ένα ακόμη ρεκόρ και αναλογούν, για πρώτη φορά, σε περισσότερο από τα δύο τρίτα της παγκόσμιας καθαρής παραγωγικής ικανότητας ηλεκτρικής ενέργειας.

Η δυναμικότητα των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά σχεδόν 600 γιγαβάτ, δηλαδή, περισσότερο από όλες τις άλλες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παρά τις πρόσφατες αλλαγές πολιτικής, η Κίνα εξακολουθεί να είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης, αφού αναμένεται να ελέγχει σχεδόν το 40% της παγκόσμιας εγκαταστημένης ισχύος σε φωτοβολταϊκά έως το 2023. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά φωτοβολταϊκών, ακολουθούμενες από την Ινδία, η οποία τετραπλασίασε τη χωρητικότητα του δικτύου της.

Η αιολική παραμένει στη δεύτερη θέση από πλευράς συμμετοχής στην ανάπτυξη της χωρητικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ η υδροηλεκτρική θα παραμείνει η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, έως το 2023.

Παραπλήσια με τις προβλέψεις της ΙΕΑ, για το 2017, η ικανότητα της αιολικής ενέργειας αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 60%. Εν τω μεταξύ, χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας και τη σημαντική μείωση του κόστους, οι υπεράκτιες αιολικές μονάδες τριπλασιάζονται, με την ανάπτυξή τους να εκτείνεται πέρα της ευρωπαϊκής ηπείρου, προς την Ασία και την Βόρεια Αμερική.

Το αναξιοποίητο δυναμικό της βιοενέργειας στις βιομηχανίες τσιμέντου, ζάχαρης και αιθανόλης είναι, επίσης, σημαντικό. Η ανάπτυξη της βιοενέργειας στους κλάδους της βιομηχανίας, των μεταφορών και της ηλεκτρικής ενέργειας, θα μπορούσε αποβεί τόσο σημαντική, όσο και εκείνη των άλλων μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρισμού. Ένα σημαντικό ποσοστό αυτού του δυναμικού βασίζεται στα απόβλητα και τα κατάλοιπα, που παρέχουν χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και μετριάζουν τις ανησυχίες που αφορούν στην αλλαγή χρήσης της γης. Επιπλέον, η χρήση αυτών των πόρων μπορεί να βελτιώσει τη διαχείριση των αποβλήτων και την ποιότητα του αέρα.