Στον Αστερισμό του Πληθωρισμού η Βενεζουέλα- Το ΔΝΤ Προβλέπει ότι θα Φθάσει στο 10.000.000% το 2019!

Στον Αστερισμό του Πληθωρισμού η Βενεζουέλα- Το ΔΝΤ Προβλέπει ότι θα Φθάσει στο 10.000.000% το 2019!
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 9 Οκτωβρίου 2018 - 16:25

Στο συμπαντικό ποσοστό του 1.370.000% αναμένεται ότι θα φθάσει ο πληθωρισμός στην Βενεζουέλα στα τέλη του έτους, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιεύτηκε την Τρίτη

Τον περασμένο Ιούλιο, το ΔΝΤ προέβλεπε ότι οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν κατά 1.000.000% εντός του έτους που διανύουμε! Για το 2019, ο διεθνής οργανισμός διαβλέπει την εκτόξευση του πληθωρισμού στο ασύλληπτο ποσοστό του 10.000.000%!

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, οι αναλυτές του ΔΝΤ διατήρησαν αμετάβλητες τις προβλέψεις τους για την τροχιά του ΑΕΠ της λατινοαμερικανικής χώρας, αναμένοντας ύφεση ύψους 18% για το 2019. Ο πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό 24 φορές από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία, το 2013.

Τον περασμένο Αύγουστο προέβη, δε, σε αύξηση ύψους 3.000%, διαμορφώνοντας τον κατώτατο μισθό στα 1.800 μπολιβάρ, ποσό που αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από 20 δολάρια το μήνα!!!

Έτσι η Βενεζουέλα προοιωνίζεται να βιώσει την κατάσταση που βίωσαν η Γερμανία το 1923, ή η Ζιμπάμπουε στα τέλη της δεκαετίας του 2000. Σε αυτή τη δυσοίωνη εκτίμηση καταλήγει έκθεση του Αλεχάντρο Βέρνερ, στελέχους του ΔΝΤ, με θέμα τις οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, ο οποίος προειδοποίησε για επικείμενη μείζονα κοινωνική κρίση αλλά και για τον κίνδυνο μετάδοσής της στην υπόλοιπη Λατινική Αμερική.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αποδίδει την οικονομική κατάρρευση στον «οικονομικό πόλεμο» που έχει κηρύξει εναντίον της χώρας του η Ουάσιγκτον, καθώς και στις κυρώσεις που της επέβαλε μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων. Οπως επισημαίνει ο Βέρνερ, επιδεινώνεται διαρκώς η κατάσταση στη χώρα σε ό,τι αφορά την παροχή υπηρεσιών υγείας, ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης. Επίσης, έχει ανέβει σε υψηλά επίπεδα ο δείκτης εγκληματικότητας. Παράλληλα, οι ελλείψεις βασικών ειδών διατροφής έχουν αυξήσει τον αριθμό των πολιτών που μεταναστεύουν στις γειτονικές χώρες και ενδεχομένως εγκυμονούν κίνδυνο μετάδοσης των οικονομικών προβλημάτων και σε αυτές.